Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Baksmällan-regissör gör Scorsese-karaoke

Men War Dogs hade kunnat vara en betydligt sämre film.

Film

WAR DOGS
Genre: Komedi/Drama
Regi: Todd Philips
Med: Miles Teller, Jonah Hill, Ana de Armas med flera.
USA (2016)
114 min

I War Dogs, som baseras på verkliga händelser, har vapenhandlarna David Packouz (Miles Teller) och Efraim Diveroi (Jonah Hill) en stor bild på Scarface på sitt kontor. Jag skulle gissa att regissören Todd Phillips (Baksmällan) har en minsta lika stor bild på Goodfellas på sitt. 

War Dogs följer Martin Scorseses filmskapande med berättarröster, musikmontage och moraliskt tveksamma karaktärer så slaviskt att det stundom blir komiskt. Han har till och med fått med Jonah Hill här, som ju nyss syntes i The Wolf of Wall Street. Men Todd Philips gör sig tyvärr en otjänst när han inbjuder jämförelser med en av USA:s bästa regissörer. Allt är liksom lite snett. Berättarrösten överanvänds, musikmontagen förvandlas till muzak, kameran är lat och filmen blir mer av ett lättsamt äventyr än den allvarsamma historia om moral och vänskap som den siktar mot. 

Men har du redan sett Goodfellas och Lord of War ska det ändå sägas att du får underhållning för stunden. Främst i form av Jonah Hills framträdande som är både typiskt bombastiskt men också skickligt minimalistiskt. Faktum är att Hill med sin filmstjärnestatus gör det som filmstjärnor ofta gör och får tittaren att skumma förbi flera av filmens misstag. Miles Teller har desto mindre att göra och även om han är en duktig skådespelare så låter manuset honom bara vara en grå avatar för publiken. 

Sen ska det sägas att det också går att gilla War Dogs för vad den inte är. Det här hade lätt kunnat bli grabbig, våldsromantiserat slarv om arga tjugoåringar som ger världen fingret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.