Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Asterix – Gudarnas hemvist

Asterix – Gudarnas hemvist – 3D

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

komedi

komedi

Asterix – Gudarnas hemvist – 3D

Regi: Louis Clichy, Alexandre Astier

Frankrike, 2014

(85 min)

Asterix äventyr har filmatiserats många gånger, både i tecknad och i köttform (fyra gånger med Gérard Depardieu i rollen som vapendragaren Obelix). Seriealbumen av René Goscinny och Albert Uderzo började ges ut 1961 och utspelar sig som bekant i en liten nordgallisk by kring 50 f Kr, inkilad mellan de fyra romerska lägren Babaorum, Aquarium, Laudanum och Lillbonum.

Där har invånarna lyckats hålla sig undan en invasion tack vare den magiska trolldryck som druiden Miraculix framställer och som gör byborna superstarka (utom Obelix som är ständigt stark då han som liten trillade i grytan).

Den här gången planerar Julius Caesar att isolera gallerna genom att bygga en supermodern romersk stad alldeles intill byn för att på så sätt tvinga invånarna att assimilera sig till den romerska kulturen. Men det är varken Asterix eller Obelix särskilt roade av vilket leder till det ena slagsmålet efter det andra mellan galler och romare. Om och om igen. Och igen.

Det hela är mycket tröttsamt och mycket nedslående att se på då animationerna är totalt livlösa samt att de svarta slavar som förekommer är häpnadsväckande stereotypiskt återgivna. Bara en bråkdel av de många underfundiga anakronismer som förekommer i albumen har lyckats överleva åtminstone den här bearbetningen.

Bonusfakta: En grupp läkare gick härom året igenom samtliga 34 Asterixalbum för att undersöka hur många hjärnskador som totalt bedömdes ha uppstått. Av 704 konsterade fall var 99,1% av de drabbade män och 98,8% skadade genom trubbigt våld, 63,9% var romare. 0% dog.