Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Animerad barndeckare inviger Göteborgs Lilla filmfestival

Göteborgs Lilla Filmfestival visar för första gången en dokumentär för barn, Liyana. – En vacker och extremt stark film, säger projektledaren Erika Olsson.

Om en dryg månad, den 18-21 januari, helgen innan den stora festivalen, arrangeras de ungas filmfestival. Här presenteras filmer från olika delar av världen för unga i åldern 3 till 15 år.
– Det blir galapremiär med röda mattan, ballonger, popcorn, gott att dricka i glasen och livemusik av ungdomar från Kulturskolan, säger Erika Olsson.

Barndeckare inviger

Invigningsfilm blir en dansk animerad film med svenskt tal, Agatha, granndetektiven. 
– En tecknad barndeckare om tioåriga Agatha Christine, som handlar om vänskap och vikten av att våga och få vara sig själv. Regissören Karla von Bengtson är på plats och presenterar sin film.

Årets filmskapare i fokus

Liksom tidigare år presenterar festivalen en speciell filmskapare lite mer grundligt, den här gången en duo – Ylva-Li och Lennart Gustavsson. Paret har arbetat med animerad film för barn sedan början av 80-talet, hyllats och prisats både i Sverige och internationellt. 2011 fick de ta emot det svenska filmpriset Gullspiran, "för enastående insatser inom svensk barnfilm". 
– Vi har gemensamt satt ihop ett kortfilmspaket med deras fantastiska filmer om bland annat figurerna Bulten, Binke, Ville och Vilda Kanin.

Dokumentär från Swaziland

Filmen Liyana är en dokumentär som delvis är animerad.
– Vi får följa fem föräldralösa barn i Swaziland som deltar i en workshop och där tillsammans skapar en berättelse om en modig flicka, Liyana, förklarar Erika Olsson.

2018 års upplaga av Göteborgs Lilla Filmfestival är den sjätte i ordningen. Vid sidan av alla filmer öppnar man också upp Draken med mängder av workshops.
– De unga kan prova på det mesta inom film, skriva filmmanus, bli skådespelare för en dag, bygga scenografi, skapa filmmusik och mycket mer. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.