Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gigantiskt miljöbrott. Dokumentärfilmarna Erik Pauser och Dylan Williams har följt skövlingen av Borneos regnskogar i Malaysia och pekar på kopplingar till svenska stobanker. Bild: Amp Film 

Angeläget om skogsskövling

Erik Pauser och Dylan Williams har följt skövlingen av Borneos regnskogar och pekar på kopplingar till svenska storbanker.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

DOKUMENTÄR
The Borneo Case
Regi: Erik Pauser, Dylan Williams, Sverige, 2016 (79 min)
 

Det har kallats det största miljöbrottet i vår tid - skövlingen av Borneos 130 miljoner år gamla regnskogar. Sedan slutet av sjuttiotalet har 90 procent av det som en gång var hem åt ett fyrtiotal ursprungsfolk försvunnit. Skövlingen har samtidigt skapat monstruösa rikedomar på hundratals miljarder dollar hos korrupta politiker. 


I denna uppföljare till dokumentärerna Tong Tana och Tong Tana - det förlorade paradiset skildrar Erik Pauser och Dylan Williams vad som hände efter det att den schweiziske miljöaktivisten Bruno Manser år 2000 försvann spårlöst i Borneos djungler. Med utgångspunkt från Mutang Urud, hörande till penanfolket och nu boendes i kanadensisk exil, följer Pauser och Williams under fem år denne tidigare vän till Manser tillsammans med en grupp aktivister i London och Basel och försöker avslöja vart miljarderna har tagit vägen. Samtidigt hotas Borneos ursprungsbefolkning på nytt genom byggandet av tolv enorma kraftverksdammar. 


Filmen utvecklas till en världsomspännande - och ganska spännande - jakt på sanningen där inte bara girighet och global pengatvätt ingår utan även dödshot och förmodade mord. Att det dessutom finns förbindelser till sju av Sveriges största banker - dessa investerar än idag miljarder i bolag med kopplingar till den illegala skövlingen - gör inte det hela mindre angeläget.