Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

35 år efter E.T. – så gick det sen

Den 26 maj 1982 hade E.T. premiär på filmfestivalen i Cannes. 35 år senare måste skådisen som spelade Elliot fortfarande säga "Ja, jag är pojken i E.T." till människor han möter.

Den 26 maj har det gått 35 år sedan galapremiären av en av filmhistoriens mest framgångsrika verk. 

Steven Spielbergs E.T. skulle komma att fylla biosalonger i ett helt år och blåsa förbi Stjärnornas krig som den mest inkomstbringande filmen någonsin (792,9 miljoner dollar). En titel som försvarades under elva års tid, då en viss Spielberg slog till igen med Jurassic Park.

Hela publiken reser sig upp

Den Pulitzerprisbelönade filmkritikern Roger Ebert, minns galapremiären - som hölls den avslutande kvällen av filmfestivalen i Cannes - i boken Steven Spielberg: A biography.

– Det här är inte bara en bra film. Det är en av de där unika filmerna som sveper bort vår försiktighet och vinner våra hjärtan. När filmen är slut reser sig hela publiken, vänder sig om och skriker och jublar mot Spielberg, som ställer sig upp med ett fånigt leende på läpparna.

"Det var som en religiös upplevelse" - Sid Sheinberg

Universal Pictures-höjdaren Sid Sheinberg var den som gav en 20-årig Steven Spielberg sin chans i Hollywood på 60-talet. Han anade vad som komma skulle redan efter den första förhandsvisningen av E.T. på en biograf i Houston i Texas.

– Det var som en religiös upplevelse. Det måste ha varit lite som folk känner sig när de tror att de sett Gud. Ljusen tänds i salongen och Steven Spielberg gråter.

Spielbergs låtsasvän

Idén till ”E.T.” hade Spielberg burit med sig länge. Redan i unga år fantiserade han om en låtsasvän av utomjordisk karaktär. Någon som ”kunde vara den bror jag aldrig hade och den pappa jag kände att jag inte längre hade”, berättar regissören i Steven Spielberg: A biography.

I en intervju med People magazine, publicerad ett par månader efter den monumentala biosuccén 1982, förklarar han att berättelsen tog form under inspelningen av den första Indiana Jones-filmen 1980. Han kände sig ensam i den tunisiska öknen.

– Vad jag verkligen behövde var en vän att prata med, någon som kunde ge mig alla svaren.

LÄS MER: 25 skådisar som spelat riktiga personer på film

Med Harrison Fords hjälp övertalades Indiana Jones-stjärnans dåvarande flickvän Melissa Mathison till att förvandla Spielbergs idéer till ett filmmanus.

"OK kid, you got the job" – Steven Spielberg till Henry Thomas

35 år senare är de flesta överens om att en annan nyckel till E.T:s framgång var Spielbergs val av skådespelare och hans ömsinta regi av den unga ensemblen.

Drew Barrymore (Gertie) var sju år. Robert MacNaughton (Michael) var 15. Och Henry Thomas,  som skulle spela Elliott, E.T:s bästa vän på jordklotet, hade ännu inte fyllt tio år när han fick rollen.

"Jag var pojken i E.T."

Videoklippet som visar Henry Thomas audition för rollen är idag nästan lika mytomspunnen som själva filmen. Spielbergs omdöme, ”OK kid, you got the job”, likaså.

       

I samband med filmens 30-årsjubileum 2012 förklarade Thomas för USA Today att det tagit många, många år för honom att förlika sig med att han alltid kommer att förknippas med sin genombrottsroll.

– Jag har slutat att nämna mitt senaste projekt. När folk säger att jag ser bekant ut, svarar jag bara att ”jag var pojken i E.T”, det är vad de tänker på. De vågar bara inte fråga.

LÄS MER: Se de okända ansiktena bakom de kända filmrösterna

I bildspelet ovanför artikeln återbesöker vi skådespelarna från E.T. Se hur de såg ut då, hur de ser ut idag och läs den osannolika historien om Pat Welsh – kvinnan som låg bakom E.T:s karaktäristiska röst.

       

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.