Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

25 skådisar som spelat riktiga personer på film

Här är skådespelarna som gjort avtryck på filmhistorien med sina tolkningar av verkliga personer på film. Några av dem har offrat mer än andra. Eller vad sägs om skådespelaren som gick in i rollen som diktator så pass mycket att hans motspelare beskrev honom som otäck?

Finns det en räkmacka som garanterar ära, berömmelse och en Oscarsstatyett? I Ricky Gervais tv-serie ”Extras” från 2005 skämtar komikern i en scen med Kate Winslet om att man som skådespelare är ”garanterad en Oscar om man spelar in en film om förintelsen”. 

2008 vann Winslet en Oscar för sin insats i ”The Reader” - en berättelse om en kärlekshistoria mellan en ung tysk juridikstudent och en kvinna som ska stå till svars för sina handlingar som vakt vid ett av nazisternas koncentrationsläger. Det var måhända ödets nyck, men Oscarsjuryns faiblesse för skådespelare som tolkar riktiga personer på film är mer än så.

Natalie Portman som Jackie Kennedy. Foto: Stella Pictures
Natalie Portman som Jackie Kennedy. Foto: Stella Pictures

Genom filmhistorien har en mängd så kallade biopics dominerat Oscarsgalans prisceremonier och bara så sent som förra året gick priset för bästa manliga huvudroll (Leonardo DiCaprio/Hugh Glass i ”The Revenant”), bästa manliga biroll (Mark Rylance/Rudolf Abel i ”Spionernas bro”) och bästa kvinnliga biroll (Alicia Vikander/Gerda Wegener i ”The Danish girl”) till skådespelare vars roller baserades på verkliga personer.

Flera kan vinna Oscarsstatyetter

Trenden märks även i år. Natalie Portman gör upp med bland andra Meryl Streep om priset för bästa kvinnliga huvudroll. I ”Jackie” spelar Portman presidentfrun Jackie Kennedy och i ”Florence Foster Jenkins” tolkar Streep den excentriska arvtagerskan Foster Jenkins som på 1910-talet blev sångerska, trots eller på grund av, sin avsaknad av musikalitet och sångförmåga. 

Även Ruth Negga är aktuell för priset tack vare sitt porträtt av människorättsaktivisten Mildred Loving i ”Loving”. Filmen berättar historien om äkta paret Mildred och Richard Loving som 1958 greps av polis sedan polisen åberopat delstaten Virginias raslagar som förbjöd äktenskap mellan svarta och vita.

Priset för bästa manliga huvudroll kan vinnas av Andrew Garfield som i ”Hacksaw Ridge” spelar Desmond Doss, känd som den första vapenvägraren att belönas med den amerikanska hedersmedaljen.

Andrew Garfield som Desmond Doss. Foto: Stella Pictures
Andrew Garfield som Desmond Doss. Foto: Stella Pictures

Samtidigt kan den verkliga historien som filmen ”Lion” baseras på generera priser för bästa manliga biroll (Dev Patel) och bästa kvinnliga biroll (Nicole Kidman). Kidman får konkurrens av Octavia Spencer och hennes tolkning av matematikern och NASA-medarbetaren Dorothy Vaughan i ”Hidden figures”.

Krävde att bli kallad ”Mr. President”

Det vore ingen högoddsare om någon av de ovan nämnda skådespelarna får jubla med en Oscar natten mot måndag, men kommer deras porträtt att stå sig med tiden? 

I bildspelet ovan synar vi skådespelarna som gjort avtryck på filmhistorien med sina tolkningar av verkliga personer på film. Några av dem har offrat mer än andra. Eller vad sägs om skådespelaren som gick in i rollen som diktator så pass mycket att hans motspelare beskrev honom som otäck? Eller britten som spelade president och protesterade om han inte blev tilltalad som ”Mr. President” på inspelningsplatsen?

Bläddra vidare i bildspelet för att läsa mer om skådisarnas uppoffringar och se de slående likheterna mellan kopiorna och originalen!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.