Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

20 saker du behöver veta om "Fantastiska vidunder och var du hittar dem"

15 år efter att Harry Potter först gjorde succé på biograferna tar en ny hjälte vid den magiska trollpinnen. Här är 20 saker du behöver veta om Newt Scamander.

Alla som har läst böckerna om Harry Potter vet att de är fulla med referenser till såväl personer som händelser ur trollkarlarnas långa och invecklade historia. Detaljrikedomen har hjälpt till att skänka trovärdighet och djup till den magiska världen och med tiden har författarinnan JK Rowling, till fansens stora förtjusning, låtit Potter-universumet växa sig allt större.

LÄS OCKSÅ: Så gick det för Harry Potter-stjärnorna

Ett tydligt exempel är Newt Scamander vars namn fladdrar förbi redan i första Potter-boken, då som författaren till läroboken Fantastiska vidunder och var man hittar dem, men som få nog lade på minnet. Förutom att boken anses vara obligatorisk läsning för förstaårselever får vi inte veta så mycket mer om denne Scamander.

2001 valde JK Rowling att släppa en högst verklig version av nämnda  lärobok, med Newt Scamander som huvudförfattare och med fiktiva anteckingar i marginalen från Harry Potter och Ron Weasley. 

LÄS OCKSÅ: Så bra är Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Boken beskriver sammanlagt 85 olika magiska varelser som Scamander stött på under sina forskningsresor i världen över. Den gör dock ingen ansats vara heltäckande.

När boken nu inspirerat till en helt ny berättelse tar den sin början i 1920-talets New York, ungefär 70 år innan Harry Potter böjar på Hogwarts, dit Scamander rest för att studera de magiska djuren.

LÄS OCKSÅ: Harry Potters hus är till salu

Författarinnan JK Rowlings var så mån om att göra boken rättvisa att hon själv skrivit filmmanuset och för att ytterligare säkra upp att fansen ska känna igen sig återvänder regissören David Yates för sin fjärde "Potter"-film.

Klicka på bildspelet här ovan för att få veta mer om filmen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.