Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

13 galna fan-teorier om gömda filmbudskap

Harry Potter har hittat på att han är trollkarl och Hogwarts finns inte på riktigt. Det är en av många smågalna men förvånansvärt välunderbyggda fan-teorier om populära filmer.

Fans av Quentin Tarantino har i åratal spekulerat om att alla hans filmer utspelar sig i ett och samma universum. Det första beviset kom 1994 när det stod klart att Victor Vega i Reservoir Dogs (1992) och Vincent Vega i Pulp Fiction (1994) är bröder. Efter det har hängivna fans letat kopplingar mellan i alla hans filmer, något som visat sig vara tämligen enkelt.

Flera namn på rollfigurer är återkommande, antingen via omnämnande eller släktskap. I nästan alla Tarantinos filmer förekommer ett fiktivt cigarettmärke som heter Red Apple. Och Big Kahuna Burger är en hamburgerkedja som enbart huserar i Tarantinos verk.

Kill Bill nio år tidigare

Den som sett Pulp Fiction kanske minns att Mia Wallace berättar om ett pilotavsnitt hon medverkat i och att det handlade om fem kvinnliga lönnmördare som kallades Fox Force Five. Det är i princip Kill Bill hon beskriver – nio år innan filmen släpptes. 

Och då har vi bara skrapat på ytan.

Artikeln fortsätter efter klippet.

Regissören själv höll länge tyst allt eftersom fansens teorier om ett "Tarantino Universe" växte sig allt större. Först 2016 tog han bladet från munnen och gav fansen rätt. I alla fall delvis.

I själva verket, förklarade han, finns det två separata universum.

– Det finns ett universum som är verkligare än verkligheten och som huserar alla karaktärer. Sedan så finns ett 'film'-universum. 'From Dusk till Dawn' och 'Kill Bill' utspelar sig i det speciella film-universumet. Så när karaktärer från Reservoir Dogs eller Pulp Fiction går på bio så ser de 'Kill Bill eller 'From Dusk Till Dawn', förklarade han i australiensisk tv.

Det finns fler exempel på när fansens teorier visat sig stämma. 

Ibland hittar fans helt nya innebörder i filmer. Det påminner lite om när man har ett papper med prickar framför sig och försöker dra streck mellan dem för att forma en elefant. Man vet att den finns där, det gäller bara att hitta rätt punkter.

Harry Potter – en fantasi?

Ibland kan man inte låta bli att imponeras av fansens slutledningsförmåga. Som teorin om att Harry Potter bara fantiserat ihop att han är en trollkarl som går på Hogwarts.

Eller att Disney-filmerna Trassel, Frost och Den lilla sjöjungfrun har direkta kopplingar mellan varandra.

Star Wars erbjuder ett stort filmuniversum och många lösa trådar, så det kanske bara är naturligt att det bublat upp mängder av teorier. Frågan är väl om inte den om att Jar Jar Binks är en ond Sith lord är lite väl långsökt...

Bläddra i bildspelet för att läsa om fler galna fanteorier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.