Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

10 år senare - gör dokumentär om "Andra avenyn"

Dramaserien "Andra avenyn" om familjerna i den fiktiva stadsdelen "Riverside" i Göteborg satte igång för tio år sedan. Men vad gör egentligen människorna bakom serien i dag? Det tar Sebastian Magnusson och Caroline Eriksson reda på i en dokumentärfilm om tv-serien.

Svensk såpoeran "Andra avenyn" hade premiär snart för tio år sedan. Under de tre säsonger, och över 180 avsnitt, fick vi följa invånarna i den fiktiva stadsdelen Riverside i Göteborg. Från starten 2007 till slutet tre år senare bröt serien ny mark genom att publicera avsnitt direkt på internet, och i snitt sågs varje avsnitt av en halv miljon personer. 

Några som inte kunde släppa taget om Per-Erik, Lotta, Roland och de andra är Sebastian Magnusson och Caroline Eriksson från Kalmar, som just nu arbetar på en dokumentärfilm om tv-serien. 

– När vi träffades så började vi prata om serier som vi tittade på när vi var yngre. Då kom vi in på Andra avenyn och började kolla om på den på skoj. Snart började vi skriva ner saker som hände i serien, till exempel gatuskyltar och kikade upp om de gatorna finns på riktigt, säger Sebastian Magnusson. 

Hans Mosesson och Alicia Vikander

Sebastian och Caroline bestämde sig senare för att åka ner till Göteborg och filma en uppsjö av de platser de kunde hitta från tv-serien, och la upp klippet på sin Youtube-kanal. Efteråt kom de fram till att ta steget längre - och göra en fullständig dokumentär.

– Inför att vi åkte ner andra gången började vi kontakta massor av skådespelare. När vi reste från Göteborg hade vi träffat 15 stycken.

Paret passade på att träffa en uppsjö av skådespelarna och tog med dem till platser från tv-serien. Bland namnen hittar vi Hans Mosesson, Bill Hugg, Jonas Bane, Malena Laszlo, Claes Ljungmark, Erik Bolin, Josephine Bauer och Filip Benko. Även Alicia Vikander skickade sina hälsningar till produktionen. 

– När Stefan Gördicke och Anette Nääs sågs så började hon gråta lite. De hade inte setts på tio år, så det var väldigt fint, säger Sebastian. 

Ambitionen var framförallt att se var alla som var involverade i den Kristallen-nominerade serien tagit vägen efter de sju år det gått sedan serien lades ner.

– Det var exempelvis väldigt många som var unga när de var med i Andra avenyn, och som inte hade gjort så mycket innan. Hur påverkade det deras liv och vad gör de idag?

Klar nästa år

Nu är de tillbaka i Kalmar, och beger sig i september till Stockholm för att träffa en av serieskaparna. I slutet av året är det tänkt att materialet ska skickas till ett produktionsbolag för att klippas. I skrivande stund finns endast halva serien uppe på SVT Play, och de avsnitten är schemalagda att plockas ner i slutet av månaden. Något som Sebastian och Caroline vill få ändring på. 

– Förhoppningsvis får vår dokumentär folk att skriva till SVT och be dem att lägga upp avsnitten igen. Nu har vi börjat kolla om på serien för sjätte gången.

Vad är målet inför framtiden?

– Det är att producera så mycket som vi kan och i framtiden kunna jobba med detta. Vi funderar just nu på en annan dokumentär, kanske om Tillbaka till vintergatan. Vi vill ta populära program från när vi växte upp och se vad de som var med gör idag, säger Caroline Eriksson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.