Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Film som ska spetsa våra öron

Skivsläpp, konsert och filmpremiär, allt i ett sker 27 november på Bio Roy. Då släpps Vocals, den andra skivan sprungen ur Nils Berg Cinemascope.

Nils Berg kallar gruppen där också Josef Kallerdahl och Christopher Cantillo ingår för sitt "huvudprojekt".

Enkelt beskrivet innehåller skivan musik. Men Vocals är samtidigt en film.

I korthet kan man beskriva innehållet som livemusik framförd på olika vardagliga platser i Stockholm, synkade med filmklipp från youtube som visas genom en in förgrunden uppställd liten tjock-tv.

Så samsas till exempel en fotbollsträning på Zinkensdamm med en herdepojke från Afghanistan som sjunger en kärlekssång till komp av tre svenska jazzmusiker.

Tonsättningsprocessen har tagit år medan inspelningen av de sju låtarna/filmerna i princip är förstatagningar, berättar Nils Berg som utöver en spännande effekt tror att filmen kan hjälpa oss att höra.

- Instrumental musik kan nog verka lite stressande för många. Filmen flyttar fokus från musiken vilket samtidigt ger fler möjlighet att verkligen lyssna.

Efter biopremiären på Bio Roy läggs Vocals ut på youtube, musiken släpps på vanlig CD och nya konserter tar vid.

Men även vid sidan om Cinemascope har Nils Berg ett fulltecknat musikliv.

Med sin tenorsaxofon, flöjt och basklarinett medverkar han i en mängd band och har under 2013 till exempel hunnit med att spela med Håkan Hellström, Bo Kaspers orkester, egna kvartetten The Stoner, Oskar Schönning, Dynamike och Skriet. Vilket fört honom till Buenos Aires, Tokyo, Montreal, Berlin och, förstås, Slottsskogen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.