Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar tilldelas satirpriset Ankan av Expressen Kultur. Arkivbild.

Filip och Fredrik får Expressens kulturpris

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson får Ankan, Expressens kulturpris, som delas ut i ett flertal kategorier. Bland övriga pristagare finns bland andra Sven-Bertil Taube, som får musikpriset Spelmannen.

Satirpriset Ankan instiftades 2012 och har tidigare delats ut till bland andra Liv Strömqvist och Henrik Dorsin. I år går priset till Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Enligt juryns motivering har duon "vitaliserat gränslandet mellan journalistik och satir" och både deras podcast och pratshow "Breaking news" nämns. Men att Filip och Fredrik får ett kulturpris kan säkert sticka i ögonen på vissa, enligt duon själva.

- Vi provocerar mer med vår blotta existens än genom det vi gör. Någon recension handlade mest om hur mycket pengar vi tjänar: “nu ska det göras film i fabriken”, säger Filip Hammar i en intervju med Expressen.

Expressens kulturpris Spelmannen började delas ut 1957. Årets pristagare är Sven-Bertil Taube och enligt motiveringen är den 84-årige sångaren som klippt och skuren för utmärkelsen.

"Han är den skimrande musiken, den svalkande monsunen och rösten som fyller dig till brädden. Han går med sång, han går med spel – och kanske är det rentav så att Expressens musikpris Spelmannen instiftades för att 2018 kunna överlämnas till Sven-Bertil Taube", skriver Expressens kulturredaktion.

Priset för ung kultur, Heffaklumpen, tilldelas Gunilla Lundgren, som skapat debatt med berättelsen och radioföljetongen "Pippi i Rinkeby". Teaterpriset tilldelas Josette Bushell-Mingo och scenkonstpriset Kerstin Gezelius.