Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip Hammar ber om ursäkt: "Diabetes ingen lyxsjukdom"

TV-profilen backar från tidigare uttalande om sjukdomen men poängterar att han inte ångrar något.

Det var i förra veckan som Filip Hammar och Fredrik Wikingsson diskuterade diabetes i deras podcast. I avsnittet raljerade de om sjukdomen och att den skulle vara en "lyxsjukdom" och att den "inte är så allvarlig" – något som orsakade en kritikstorm.

Bland annat sa Cecilia Gomez, förbundsdirektör på Diabetesförbundet, att det inte finns något lyxigt med diabetes och att Filip Hammars uttalande riskerar att rasera den kunskap som förbundet försöker nå ut med.

"Jag känner ingen ånger för det jag sa, för jag vet vad jag menade"

Nu backar Filip Hammar från sitt uttalande i senaste avsnittet av podcasten. Eller nästan i alla fall.
– Självklart tycker jag inte att folk som har diabetes förtjänar det eller överdriver hur jobbigt det är. Men jag känner ingen ånger för det jag sa, för jag vet vad jag menade, säger han och fortsätter:

– Givetvis tycker inte jag att diabetes är en lyxsjukdom. Snarare så var det en kritik mot att diabetes inte får samma fäste som till exempel bröstcancer när kändisar talar ut om sina sjukdomar i media. Att när en pigg och till ytan fräsch Peter Jihde talar ut om diabetes så har folk svårt att engagera sig, medan sjukdomar som bröstcancer får egna galor och liknande.

Diabetesförbundet: "Man får gärna skämta"

Cecilia Gomez på Diabetesförbundet välkomnar ursäkten.

– Man får gärna skämta om diabetes, men rena felaktigheter som sårar och gör tillvaron för personer med diabetes svårare är inte okej. Alla protester och upprörda kommentarer visar vilket engagemang som finns, och vi välkomnar att Filip Hammar lyssnat på kritiken. Vi tycker att han har följt upp ämnet på ett bra sätt, säger hon till Aftonbladet.