Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fildelningsfrågan har hamnat i limbo

Hovätten friade 29-åringen från Västerås.
Han är förstås glad i dag. Men vi andra blir inte mycket klokare för det. Frågan om fildelning befinner sig fortfarande i ett politiskt och juridiskt vakuum där ingen riktigt tycks kunna svara på vad som gäller. Och ännu mindre sia om hur det blir i framtiden.

Vad vi i stället har är ett uttröttande lobbyist-krig med Antipiratbyrån på den ena sidan och Piratpartiet på den andra. Tolkningarna av hovrättsdomen går helt isär och Antipiratbyråns Henrik Pontén och Piratpartiets Rickard Falkvinges kommentarer handlar enbart om taktisk pajkastning. Naturligtvis är det inte så enkelt att det i och med den friande domen i praktiken är fritt fram för fildelning. Det finns fortfarande en lagtext som gäller. Problemet är tolkningen och tillämpningen. Både tekniken och den allmänna rättsuppfattningen hade sprungit ifrån Bodströms piratlag redan innan den kommit på pränt.

Hur man än vänder och vrider på situationen så ligger bollen återigen hos lagstiftarna. I en av debatterna inför valet menade både Fredrik Reinfeldt och Göran Persson att det var dags att ändra lagstiftningen. Oklart dock åt vilket håll. Ska man skärpa lagtexten ytterligare, höja straffsatserna och därmed göra det enklare för polisen att begära ut IP-adresser och genomföra regelrätta husrannsakningar? Tveksamt. Lagen måste bottna i allmänhetens rättsuppfattning och som vindarna blåser nu vore det svårt att satsa på hårdare tag. Fildelning är ett Svensson-brott som skär rakt genom samhällsklasser och åldrar. Det är knappast längre någon som tror att det "bara" är ungdomar som laddar ner. Hade myndigheterna verkligen menat allvar med att stävja fildelningen hade man för länge sedan dragit igång en massiv informationskampanj för att få till en attitydförändring.

Alternativet är alltså att lätta på trycket. Att på något sätt lyckas värna upphovsrätten samtidigt som man avkriminaliserar alla dessa fildelare. En motsvarighet till STIM-systemet har diskuterats och det kan vara en framkomlig väg. Samtidigt måste musik- och filmbranschen ännu snabbare än i dag få igång väl fungerande alternativ till fildelningen.
Den limbo-situation med tjatiga lobbyister och ett famlande rättsväsen som vi har just nu kan omöjligt vara för evigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.