Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Festivalsommaren är här

Större scener och större artister. Festivalsommaren bjuder på både gamla klassiker och nya utmanare. Samtidigt ligger stort fokus på säkerhet, och motverkande av sexuella trakasserier.

Miriam Bryant, Dada Life, Henrik Berggren, Alesso, Håkan Hellström, The Killers, Axwell och Steve Aoki. Det är bara några av sommarens artister.

Stora festivaler som Bråvalla, Peace and Love och Sweden Rock lockar både stora namn och många besökare. Men även mindre festivaler drar till sig besökare och expanderar. I Malmö pågår i år housefestivalen Big Slap i två dagar, jämfört med tidigare års endagsfestival.

I Norrköping gästas Bråvallafestivalen av flera stora namn som Martin Garrix, System of a Down och The Chainsmokers. Festivalen räknas som en av Sveriges allra största och besöktes förra året av 50 000 personer.

"Tydlig inriktning"

Även nya utmanare lockar besökare i sommarsolen. Exempelvis anordnas i juli Gefle Metal Festival, för andra året i rad.

- Vi är ju den enda festivalen med en så tydlig inriktning mot den hårdare rocken. Där såg vi att det fanns ett tomrum att fylla, säger arrangören Edward Janson.

På festivalen väntas 4 000 till 5 000 besökare och på scen finns bland andra Amon Amarth och Opeth.

- Line-upen är vi väldigt nöjda med, många av artisterna gör sin enda Sverigespelning hos oss, säger Edward Janson.

Nationell beredningsgrupp

Förra året kantades festivalsäsongen av oro för sexuella ofredanden och många överfall och ofredanden anmäldes till polisen. I år ska polisens nationella beredningsgrupp skapa säkerhet på sommarens festivaler.

Emelie Kullmyr vid polisen i region Väst är ansvarig för beredningsgruppen, som även arbetat med arrangörer.

- Vi har arbetat enligt Brås samverkansmodell, det handlar om att skapa säkerhet och bygga bort det som gör besökare oroliga, säger hon.

I arbetet för ökad säkerhet nämner hon utplacerade ordningsvakter, mer upplysta platser och avlägsnande av buskage som åtgärder.

- Vårt arbete började förra året med att motverka främst sexuella trakasserier, men i år började vi arbeta mer direkt med arrangörerna och började då arbeta mot fler brott, säger Emelie Kullmyr.

Förebyggande arbete

Det förebyggande arbetet som nu görs i beredningsgruppen innebär bland annat utbildningar för evenemangspersonal.

- All personal ska veta vad de ska göra om något händer, och alla besökare ska kunna känna sig trygga, säger Emelie Kullmyr.