Kina Nyman, Nadja Itäsaari och Shadi Golchin jobbar med EQLovesFestival.
Kina Nyman, Nadja Itäsaari och Shadi Golchin jobbar med EQLovesFestival. Bild: Anders Ylander

Festivalen som lyfter kvinnliga musikskapare tillbaka för tredje året

EQLovesFestival är tillbaka för tredje året. – Kärnan i detta är att som kvinnlig producent och artist ta rösträtt över sin egen musik, sitt eget sound, säger Nadja Itäsaari, en av projektledarna.

ANNONS
|

Producentrollen är fortfarande den funktion inom musikindustrin som är minst jämställd. En förkrossande majoritet av producenterna bakom musiken vi hör på radio och via strömningstjänster är män.

Detta vill arrangörerna bakom EQLovesFestival 2019 ändra. Genom att bjuda in till föreläsningar och panelsamtal på Brewhouse i Gårda och hos samarbetspartnern Högskolan för Scen och Musik i Göteborg vill man visa på möjligheter, vidga perspektiv och peppa fler kvinnor och ickebinära att ta plats.

Knyckare och Björk kommer

Medverkar gör bland andra Emma Knyckare, kvinnan bakom Statement-festivalen, journalisten Annah Björk, musikproducenten Maria Marcus och representanter för de amerikanska och danska motsvarigheterna till Popkollo kommer till festivalen.

ANNONS

Festivalen är inne på sitt tredje år och har vuxit på alla sätt. Man är exempelvis tre projektledare istället för en, sju-åtta personer ingår arrangörsgruppen och nätverket kring festivalen har blivit större.

– Det känns verkligen som att vi gör det här tillsammans i år, säger Nadja Itäsaari, en av projektledarna tillsammans med Kina Nyman och grundaren Melisha Linnell.

Artisten Shadi Golchin är ny i gruppen

Ny i den drivande kärnan är artisten och producenten Shadi Golchin.

– Det är mitt första år och det känns jättespännande. Det kommer att blir kul med bra föreläsningar och fina lokaler, säger hon.

– Som det är nu är det begränsad plats som erbjuds för kvinnliga producenter, då vill inte jag ta den platsen ensam utan istället skapa utrymme för att vi ska bli fler, säger Shadi Golchin och får medhåll från Nadja Itäsaari.

– Vi behöver stå på oss och lyfta varandra, de flesta av oss jobbar på gräsrotsnivå och då är det viktigt att inte vara missunnsamma utan istället peppa varandra, säger hon.

För att hämta inspiration var gruppen i New York i somras, inbjudna till svenska konsulatet, för att i samband med Indie week nätverka och knyta nya kontakter.

– Det blev väldigt lyckat med många spännande människor på plats. Men man inser också att det fortfarande finns ett enormt arbete kvar att göra. Alla delar av branschen måste jobba aktivt för att saker ska gå åt rätt håll, säger Nadja Itäsaari.

ANNONS
ANNONS