Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Många väljer att läsa Elena Ferrantes omsusade roman "Min fantastiska väninna" under sommaren. Arkivbild.

Ferrantefeber i hängmattorna

Som väntat är det många som förser sig med en deckare när de kryper ner i hängmattan. Men sommarens mest efterfrågade bok är Elena Ferrantes hyllade roman "Min fantastiska väninna".

Sedan i höstas har den gåtfulla pseudonymen Elena Ferrante surfat på en brusande framgångsvåg. Kritiker i både USA och England har jublat över hennes fyrdelade romansvit om kvinnlig vänskap.

Rekordartat intresse

I mars spred sig hajpen till Sverige när "Min fantastiska väninna" kom ut på svenska och intresset är fortsatt intensivt när vi nu väljer sommarläsning. Boken säljer bra hos nätbokhandlarna. Den lånas och reserveras också flitigt på biblioteken.

- Hon har nästan slagit rekord i antalet reservationer. Just nu är det över 700 reservationer och vi har 186 exemplar, säger Ulla Salzman, pensionerad bibliotekarie som jobbar extra på Stockholms stadsbibliotek.

Hon påpekar att den fina kritiken har haft stor betydelse för entusiasmen.

- Även nyhetshändelser ger eko. Kort efter att det meddelats att Elie Wiesel hade avlidit så kom det in en handfull reservationer på hans böcker.

Ett namn som bekräftar kraften i uppmärksamhetsmekaniken är Ebba Witt Brattström. Under våren har hon synts ofta i medierna. Enligt Linda Willander, enhetschef på Malmö stadsbibliotek, så återspeglas det i statistiken.

- Båda hennes senaste böcker har vi haft ett himla omlopp på.

Det kan noteras att intresset för litteraturprofessorn är större än för hennes ex-make Horace Engdahl som utkom med en bok tidigare i år.

- Men nu har även Horace dykt upp på korttidshyllan, så han kanske hasar i hälarna, säger Linda Willander som även tycker sig notera ett ökat intresse för klassiker nu i sommar.

Spänning lockar

Som väntat väljer emellertid väldigt många att beväpna sig med deckare när de beger sig mot hängmattan.

- Generellt kan man säga att utlåningen av deckare alltid ökar på sommaren, säger Ulla Salzman.

Bland de mest populära spänningsmakarna märks Mari Jungstedt, Sofie Sarenbrant och brittiskan Paula Hawkins vars internationella bästsäljare "Kvinnan på tåget" inte har tappat i dragningskraft.

En genre som däremot dyker i statistiken i sommartid är kurslitteratur.

- Det sparar man kanske till dess att ångesten börjar komma i samband med terminsstarten, säger Linda Willander.