Fellowes åter till Downton Abbey

ANNONS
|

Tv-serien "Downton Abbey" har blivit en global succé. Nu arbetar skaparen Julian Fellowes med en andra säsong, samtidigt som han utforskar livet ombord på Titanic.

Tv-bolag i mer än 100 länder har köpt in "Downton Abbey", som kretsar kring ett engelskt gods och människorna som befolkar det - från godsherren Lord Robert till kökspigan Daisy. Skaparen Julian Fellowes tror att framgången beror på att även om serien utspelar sig i svunnen tid - 1912 till 1914 - så har den en modern struktur.

-Det är mycket som pågår hela tiden, många parallella historier, stora och små. Det gör att vi kan hålla uppe intresset för alla 18 rollfigurerna, säger han.
Överklass utan snobberi

Slår man upp ordet "posh" i ett brittiskt uppslagsverk borde man finna en bild på Julian Fellowes. Född till baron och medlem av House of Lords, och med en accent i klass med drottning Elizabeths, är han en perfekt symbol för snofsig brittisk överklass. Men - som han visar i "Downton Abbey" - behöver överklass inte vara synonymt med snobberi och maktmissbruk.

ANNONS
-Jag tror att människor som är snälla och elaka, kloka och dumma, är jämnt fördelade över samhällsklasserna. En av seriens styrkor är att alla rollfigurer tilldelats samma dramatiska tyngd. Vi tar inte Daisy på mindre allvar är Lord Robert.

Hans egen bakgrund är ett av skälen till hans intresse för den här speciella livsstilen, där det krävdes en hel armé av olika sorters tjänare för att ta hand om en familj och ett hus. Som barn besökte han släktingars gods och såg tomma pigkammare och gamla kök som stod oanvända. Bara något decennium tidigare hade samma korridorer varit fulla av liv och rörelse.

Nu arbetar han med den andra säsongen, som ska sändas i engelsk tv i höst. Den tar sin början 1916, två år in i det världskrig vars utbrott avslutade den första säsongen. Kriget har påverkat hushållet så att familjen måste arbeta, och nya karaktärer dyker upp, i övrigt är Fellowes förtegen.

Serie om Titanic

Och Julian Fellowes verkar inte få nog av det tidiga 1900-talet. I maj inleds inspelningen av hans miniserie "Titanic" i en enorm vattentank i Budapest. I fyra avsnitt får vi följa den ödesdigra resan 1912 ur olika perspektiv. När han beskriver den låter det mer som ett "Downton Abbey" till havs än som en tv-version av James Camerons storfilm.

-Vår serie är mer ett porträtt av skeppet. Vi har rollfigurer med olika historier i första, andra och tredje klass. Vi har officerarna, kaptenen, maskinisterna, tjänarna i första klass, kökspersonalen. Det är idén, att förmedla den här världen med alla dess funktioner, säger han och fortsätter:
-Titanic känns som världen 1912 i miniatyr. Det är fascinerande att det här skeppet körde in i ett isberg två år innan hela världen körde in i ett isberg.
  1. Född: 1949 i Kairo.
  2. Yrke: Manusförfattare, romanförfattare och skådespelare.
  3. Bor: I det idylliska sydengelska grevskapet Dorset.
  4. Familj: Hustrun Emma Kitchener-Fellowes och sonen Peregrine, 20 år.
  5. Kuriosa: Han har - liksom Stephen Fry, Emma Thompson och John Cleese - varit medlem av Cambridgeuniversitetets humorgrupp Footlights. Under 70-talet skrev han kärleksromaner under pseudonymen Rebecca Greville.
  6. Manus (i urval): "Gosford Park" (2001), "Vanity fair" (2004), "Young Victoria" (2009), "The tourist" (2010)
  7. Aktuell: Med "Downton Abbey", vars första säsong släpps på dvd på onsdag (6/4). Andra säsongen sänds i engelsk tv i höst. I vår inleds inspelningen av hans nya miniserie "Titanic", som senare kommer att visas i SVT.

...favoritrollfigurer:

"Änkehertiginnan som spelas av Maggie Smith. Det här är mitt och Maggies tredje projekt tillsammans, och hon förstår alltid vad jag är ute efter och gör det roligare än vad jag skrev det. Jag älskar O'Brien, den onda kammarjungfrun, och Thomas, den onda homosexuella lakejen. Jag gillar Lord Robert. Han han svårt för förändring, men han är en schysst person. Och jag gillar Lady Mary, jag fascineras av kyliga kvinnor - Grace Kelly snarare än Ava Gardner."

...inspelningsplatsen Highclere castle:

"Highclere är en fantastiskt statement av aristokratiskt självförtroende. Den tredje och fjärde earlen of Carnarvon som låg bakom bygget vaknade inte upp mitt i natten och tänkte "vad är mitt syfte?". Det var viktigt att Downton abbey var en riktig rollfigur i historien, så att tittarna förstod varför byggnaden var så betydelsefull för Lord Robert - han säger ju att det är hans tredje förälder och hans fjärde barn. Och Highclere spelar sin roll till perfektion."

...om överklassens liv 1912:

"De fick byta kläder fem gånger om dagen, de flesta hade inget jobb, kvinnorna hade aldrig något jobb. De satt där och gjorde alla dessa ritualer - de måste ha varit dödligt uttråkade nästan hela tiden."

ANNONS