Febrig berättelse om vår tid

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Tätt inpå Yuri Herreras genombrottsroman Tecken som föregår jordens undergång kommer nu tack vare förlaget Nilsson ännu en av hans märkliga böcker: Kropparnas själavandring, också den i smidig översättning av Maria Cederroth. De två romanerna utspelar sig i Herreras hemland Mexiko, i miljöer präglade av det våld landet förknippas med. Inte heller i Kropparnas själavandring får stad eller platser namn eller geografisk placering. Huvudpersonen kallas Budbäraren och hans älskarinna Trippelblondinen. Delfinen, Njandertalaren, den Oregerliga tillhör hans sällskap. Klanerna som ligger i fejd med varandra heter Castro och Fonseca ( jodå, samma namn som det ökända brevlådeföretaget). Hur betydelsebärande namngivningen är får bli en gissningslek. Men det är inte slumpen som döper en gata till Kärleksgränden och en nattklubb till Metamorfosis, inte heller att en ung död man heter Romeo.

ANNONS

En pest – värre än svininfluensan, värre än Zikaviruset – har drabbat stan. Utomhus bärs munskydd, men folk håller sig helst hemma, hukar i rädsla, gatorna är öde, soldater patrullerar, men Budbäraren är en plikttrogen fixare, som utför de uppdrag han får som medlare mellan de stridande klanerna. Hans mer handfasta uppgift blir att återbörda två unga döda till respektive familj.

Kropparnassjälavandring är en svart, febrig berättelse om vår tid, men inte enbart. Yuri Herrera har humor, han är drastisk och historien skruvas mellan realismens mörker och livets mer tragikomiska sidor. Skildringen av mötet mellan Budbäraren och Trippelblondinen är en närgången, sensuell hyllning till erotiken och till kärleken, dråplig också med sina detaljer. Samtidigt som Budbäraren letar efter lik jagar han kondomer, men alla apotek är stängda, därför att ”munskydden är slut.”

Kropparnas själavandring är med sina 130 sidor bara några sidor tjockare än Tecken som föregår jordens undergång och texten löper så förrädiskt lätt, men i lättheten finns allvar och kunskap.

ANNONS