Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Fatima kan bli lyssnarnas Sommarvärd

För ett och ett halvt år sedan kom Fatima Moradi, 18 år, till Göteborg som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Nu är hon en av åtta som kan bli Lyssnarnas Sommarvärd.

För elfte året får lyssnarna själva välja en av sommarvärdarna till Sommar i P1, genom att rösta på de åtta bidrag som Sveriges radios Sommarredaktion har valt ut. En av de åtta är Fatima Moradi, som bott på Torrekulla asylboende sedan hon kom till Sverige tillsammans med sin yngre syster för ett och ett halvt år sedan. På flykten från Afghanistan tappade de kontakten med övriga familjen, föräldrar och syskon.

Nu läser Fatima språkintroduktion på Krokslättsgymnasiet och väntar på besked från Migrationsverket.

I bidraget till Lyssnarnas Sommar, som heter Jag är lycklig, beskriver Fatima Moradi känslan av att vara nöjd med livet och frågar sig varför kvinnor i Afghanistan inte får vara lyckliga. Hon berättar också om en ung kvinna som dödades av sin far för att hon blev kär i fel man.

Hur kom det sig att du skickade in ett bidrag till Lyssnarnas sommarvärd?
- Det började med en läxa i skolan, vi fick i uppgift att göra våra egna sommarprogram. Min lärare sa till mig hon tyckte att jag skulle ringa och läsa upp mitt bidrag till radion, så kanske de skulle välja mig. Så det gjorde jag. Sedan ringde de från radioprogrammet och undrade hur jag kunde så bra svenska efter bara ett och ett halvt år i Sverige.
Hur känns det att bli utvald?
- Det känns bra. Jag återkommer alltid till samma sak när jag ska skriva: om tjejer i Afghanistan och om tjejer här i Sverige, vilken skillnad det är. När jag kom hit fattade jag att jag räknas, att min röst hörs. Det är en stor känsla. 
Om du röstas fram till Lyssnarnas Sommarvärd, vad kommer programmet att handla om?
- Jag vill prata om tjejers rättigheter, om hur svårt de har det i Afghanistan. Men om jag vinner eller inte spelar ingen roll. Bara det att mitt namn finns med på den där sidan om programmet, det räcker för mig att synas där, att min historia finns där. Det kanske kan påverka dem som inte tycker om ensamkommande, de kanske kan ändra sig. 
Du är också medlem i El Sistemas orkester för ensamkommande flyktingbarn här i Göteborg, Dream Orchestra. Vad betyder det för dig?
- Det hjälper mig verkligen, vi träffas två gånger i veckan och det känns som att vi är en familj, vår lärare är fantastisk.

Se alla som har chans att bli Lyssnarnas Sommarvärd i bildspelet här ovan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.