Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fantasyepos med moraliska gråzoner

Den påkostade fantasyserien "Game of thrones" är en vuxnare version av "Sagan om ringen", med fokus på sex och maktspel.

-Det är mycket våldsamt och ibland ganska vulgärt, medger Nikolaj Coster-Waldau, vars rollfigur har ihop det med sin syster.

Danske Nikolaj Coster-Waldau spelar Jaime Lannister, en riddare från riket Västeros rikaste familj. Hans syster Cersei (Lena Headey) är drottning i landet, som skakas av maktkamper mellan olika adliga familjer. Syskonen Lannister har dessutom en livsfarlig hemlighet - de har en sexuell relation.

-Kärleken är Jaimes akilleshäl. Han älskar en förbjuden kvinna, och det för med sig en massa problem. Och så har han ett arrogant skal omkring sig som han använder för att hålla folk på avstånd, berättar Nikolaj Coster-Waldau på telefon från Köpenhamn.

Positiva kritiker och läsare

Han är avslappnad och på gott humör. Kanske är det lättnaden över att serien, som hade USA-premiär i april, har mottagits väl av såväl kritiker som författaren George R R Martins läsare. Den senare kategorin svämmar över av hängivna fans med högt ställda förväntningar.

-Det verkar som vi har lyckats nå både fanskaran och folk som jag själv, som vanligtvis inte vill titta på fantasy, säger Nikolaj Coster-Waldau.

TT Spektra: Vad har du emot fantasy?

-Jag läste mycket fantasy som ung men sedan kom jag ifrån det och förknippade det med alver och hober. Men det är stor skillnad på Tolkien och George Martin.

Han menar att "Sagan om ringen" gör tydliga gränsdragningar mellan ont och gott, och att det är ringen som ibland får goda människor att göra onda saker.

-I "Game of thrones" handlar människor i sitt eget intresse, även om det skadar andra. Inget är svart eller vitt.

Jaime Lannister är typexemplet på denna moraliska gråzon. Redan i första avsnittet begår han en fruktansvärd handling, som i en annan berättelse skulle ha gjort honom till en självklar skurk.

-Men senare blir han mer nyanserad. Som skådespelare är det otroligt intressant att ha en roll som inleder så extremt. Det är något att jobba emot.

Sverigetiden var en fest

I Sverige är Nikolaj Coster-Waldau mest känd för "Underbar och älskad av alla", där han spelade stöddig Dramatenskådis mot Martina Haags driftiga wannabe. Han minns inspelningen som en positiv upplevelse:

-Det var en fest. Det var härligt att få spela ut den svenska fördomen om den danska arrogansen.

I höst syns han på svenska biografer igen, i filmatiseringen av den norska deckarförfattaren Jo Nesbøs bok "Huvudjägarna". Den produceras av Yellow Bird som gjorde Millenniumfilmerna.

-Så vi hoppas på Stieg Larsson-succé!