Fansen uppvaktas på Comic-Con

I 40 år har seriemässan Comic-Con i San Diego varit en vallfärdsplats för fans av allt från manga till Star Trek. Nu har Hollywood upptäckt potentialen i att vända sig direkt till fansen med sina filmer, från idé till premiär.

Juli 2010. Regissören Jon Favreau äntrar Comic-Con-podiet för en frågestund om "Cowboys & aliens". Filmen är inte färdig, inspelningen har bara pågått i en månad. Ändå är entusiasmen enorm bland de tusentals människor som samlats, och när Favreau kallar in skådespelarna Daniel Craig och Harrison Ford förvandlas tillställningen till en blandning mellan väckelsemöte och rockkonsert. Kontrasten till en genomsnittlig, småsur presskonferens är skrattretande stor.

Nu stundar en ny upplaga av Comic-Con i San Diego, den här gången med galapremiären av "Cowboys & aliens" på programmet. Stjärnorna flockas

Och Favreau är inte ensam i Hollywood om att ha upptäckt Comic-Cons potential som lanseringsplats. Regissörer och filmstjärnor flockas i mässhallen för att marknadsföra sina projekt.

-Jag tror att filmbolag har insett att Comic-Con ger dem en möjlighet att faktiskt träffa människorna som löser biljett till deras filmer, ansikte mot ansikte. Fansen får ställa frågor till filmskaparna, och filmskapare kan få reda på vad fansen vill ha, säger David Glanzer, talesman för San Diego Comic-Con.

Namnet är egentligen missvisande. Comic-Con omfattar mycket mer än tecknade serier - allt från film och tv-serier till tv-spel och leksaker. Den gemensamma nämnaren är fankulturen, att allt det som visas upp lockar till sig hängivna fans. De som förut avfärdades som nördar, men som i dag har blivit en maktfaktor att räkna med.

-Våra besökare ligger i framkant, har bloggar och är väldigt aktiva inom sociala medier. Om de uppskattar en programpunkt eller en panel så kan de sprida ordet vidare väldigt snabbt, till sin vänkrets och bortom den, säger David Glanzer.

Efterföljare i Karlstad

Comic-Con har fått efterföljare runt om i världen. I våras arrangerades Carlstad Comic Con för första gången, inspirerade av storasystern i San Diego. Karlstadmässan besöktes av blygsamma 1 000 personer, men initiativtagaren Ronny Stenbäck tror att den har potential att växa - fankulturen är på frammarsch.

-I kristider, när den stora massan sparar sina pengar, då är det bara fansen som fortsätter att köpa serier och film. De är en trogen skara, och då gäller det att de får lite mer uppmärksamhet.

Trots marknadskrafternas intresse har San Diego Comic-Con behållit mycket av sin subkulturella anda. Fortfarande dyker besökarna upp i hemsydda varianter av prinsessan Leias guldbikini, medan hundratals expertpaneler diskuterar allt från den moderna zombiens historia till feministisk fantasy. I ett av årets seminarier ska unga serietecknare få råd om hur man bevakar sina intressen när Hollywood knackar på dörren.