Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fansen laddade för U2:s premiärfest

Kärleken tog svenske Peter Hanning till USA. Nu följer han och frun Darci älsklingsbandet U2 på deras turné med start i San Diego, Kalifornien.
Peter Hanning träffade sin fru Darci i Dublin 1997. Då hade de redan pratat med varandra via en lista på något då relativt nytt som kallades internet.
- Vi var ett stort sällskap fans som mötte upp i en park innan konserten, men det var först senare som vi blev ett par, berättar Peter som numera bor i Portland, Oregan där han jobbar son programmerare.
Nu är Peter och Darci på plats för att se U2 inleda sin turné i San Diego, Kalifornien. Kvällen innan går de på U2-fest på stans Hard Rock Café. Restaurangen har bokats av en fanclub som samlar in pengar till ett vattenprojekt i Afrika. På scen står ett coverband med en sångare som i alla fall försöker vara porträttlik förebilden Bono. Rörelserna är nogsamt inrepade framför spegeln. Peter och Darci väljer en plats i ett bås, en liten bit bort från scenen. De föredrar äkta vara.
- Jag lyssnar på annan musik också. Kent, Radiohead och så vidare. Men det är U2 som är allra störst för mig. Musiken har ett djup som man inte hittar hos så många andra band. Sedan är det imponerande att de har kunnat hålla ihop i 25 år, konstaterar Peter Hanning.
Achtung Baby var den första U2-skivan som Peter köpte. Innan dess hade han väl hört hitsen men inte riktigt fastnat. I dag har han väldigt svårt att plocka ut en enskild favoritlåt, men bland de femton konserter Peter sett på turnéerna 1997 och 2001 är det ett speciellt ögonblick som dröjt sig kvar.
- Det var i San José 2001 när de spelade låten Kite för första gången på turnén. Jag hade verkligen gått och hoppats på den, så när den kom var det magiskt, minns han.
Peter Hanning driver fortfarande en U2-fansite och har fått chansen att träffa medlemmarna i U2 ett par gånger.
- Men då var det som ett helt vanligt fan. Jag stod utanför arenan och väntade.
Och önskelåten inför premiären?
- A sort of homecoming hade varit spännande att få höra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.