Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"All inclusive" är en svensk komedi med Suzanne Reuter, Liv Mjönes och Jennie Silfverhjelm i rollerna som mor och döttrar på semester i Kroatien. Pressbild.

Familjefilmer dominerar julhelgen

Maria Bloms ”Monky” och Linda Hambäcks ”Gordon och Paddy” gör upp om biobesökarnas gunst under julhelgen. Men det är komedierna "Solsidan" och "All inclusive" som förväntas dra storpublik och rädda ett hittills dåligt år för svensk film.

Många passar på att gå på bio under julhelgen, vilket får filmbolagen att slåss om datumen i december. Men i år har såväl Måns Herngrens "Solsidan" som Hannes Holms "Ted – För kärlekens skull" fått maka på sig till förmån för familjefilmerna. "Solsidan" går upp redan den 1 december och "Ted" får premiär först 3 januari nästa år.

- Många filmbolag vill att deras filmer går upp i jul för det är en stor biohelg, men risken är ju att de tar ut varandra. Så jag tror, och filmbolagen håller nog med mig, att man tjänar på att sprida ut dem, säger SF:s informationschef, Thomas Runfors.

Även "Star wars: The last jedi" läggs utanför julhelgens tablå och går upp på svenska biografer den 13 december, två dagar före USA-premiären.

Djur i huvudrollerna

I stället är det familjefilmerna som dominerar utbudet. Den 22 december får Maria Bloms fartfyllda barnfilm "Monky" premiär där Frida Hallgren och Johan Petersson syns i rollerna som föräldrar till 11-årige Frank (Julius Hugoson). När de upptäcker att en annorlunda gibbonapa har flyttat in i familjens trädgård tar en udda resa sin början.

Dagen därpå har "Gordon och Paddy" premiär, en animerad långfilmsversion av Ulf Nilsson och Gitte Spees barnböcker i regi av Linda Hambäck ("Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld"). Den handlar om paddan Gordon och musen Paddy som hjälps åt att spåra en nöttjuv som härjar i skogen.

De får sällskap av den amerikanska äventyrsfilmen "Jumanji" och den klassiska sagan "Tjuren Ferdinand" som blir animerad film i regi av Carlos Saldanha, känd för "Ice age"-filmerna.

Dåligt år för svensk film

Utöver de svenska familjefilmerna står hoppet om ett någorlunda bra svenskt filmår till "Solsidan" och nästa veckas premiär "All inclusive" med bland andra Suzanne Reuter i huvudrollerna.

Hittills i år har biobesöken på svenska filmer gått ner med 22 procent jämfört med i fjol, enligt en rapport från Sveriges Biografägareförbund. Det stora tappet kan delvis förklaras med att förra årets succé "En man som heter Ove" drog upp besökssiffrorna rejält.

Om barnfilmer, skilsmässokomedier och semesterresor kan råda bot på statistiken återstår att se.