Den så kallade kulturprofilen anländer Stockholms tingsrätt när rättegången mot honom inleds den 19 september. Arkivbild.
Den så kallade kulturprofilen anländer Stockholms tingsrätt när rättegången mot honom inleds den 19 september. Arkivbild.

Fallet med kulturprofilen – detta har hänt

Självaste Nobelpriset i litteratur ställdes in i år till följd av anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen och Svenska Akademiens sätt att hantera dem. Nu har mannen dömts till fängelse för våldtäkt. Här är en sammanfattning av vad som hänt hittills.

ANNONS
|

Kopplingar till Akademien

I slutet av november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen. Mannen har nära band till Svenska Akademien och en advokatbyrå får i uppdrag att utreda hans kopplingar till ledamöterna. Mannen nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. För Akademien är skadan dock redan skedd.

Del av något större

Under hösten 2017 får metoo-uppropet mot sexuella trakasserier spridning, växer till en våg som sveper över stora delar av världen och berör i stort sett alla yrkeskategorier och samhällsskikt. Kvinnor, i huvudsak, från vitt skilda bakgrunder vittnar i olika fora om övergrepp, trakasserier, diskriminering och våldtäkter. Rörelsen samlas under sociala medier-benämningen #metoo för att illustrera att "jag har också blivit utsatt".

ANNONS

Stort i Sverige

Sverige blir ett av de länder där #metoo uppmärksammas mest. Uppropen från olika samhällsgrupper samlas under varierande underbenämningar i sociala medier, såsom #tystnadtagning, #medvilkenrätt, #timeout, och #teknisktfel. Samtidigt reses snabbt frågetecken kring det rättsligt hållbara i många av de anklagelser om övergrepp som sprids, bland annat ifrågasätts hur säkra uppgifter om övergrepp flera år tillbaka i tiden är.

Avhopp och internstrid

Den 7 april rapporterar Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits i samband med Nobelprisöverläggningar. Dagen före har tre ledamöter av Akademien lämnat sina stolar – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren. Advokatutredningen rekommenderar också Akademien, som ger ekonomiskt stöd till kulturprofilens verksamhet, att polisanmäla verksamheten för ekonomisk brottslighet. Den 10 april attackerar ledamoten Horace Engdahl, själv tidigare ständig sekreterare, i Expressen Sara Danius för att vara "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Krig inför öppen ridå

Den 12 april beslutar Sara Danius att lämna både posten som ständig sekreterare och sin stol i Akademien. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Enligt den tillförordnade ständige sekreteraren, Anders Olsson, ska avhoppen baseras på en kompromiss mellan de båda lägren som bildats inom Akademien. Två dagar senare publicerar 200 svenska författare ett upprop i Göteborgs-Posten mot sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. Författarna stöttar samtidigt Sara Danius. Onsdagen den 18 april meddelar kungen, Akademiens högste beskyddare, att han ändrar stadgarna så att det blir möjligt för ledamöter att lämna på egen begäran.

ANNONS

Förundersökning inleds

Under andra halvan av april eskalerar den rättsliga processen. Akademien lämnar över advokatutredningen till Ekobrottsmyndigheten och mot slutet av månaden bekräftar myndigheten att en förundersökning inletts om ekonomisk brottslighet. Under samma period börjar det komma uppgifter om att Akademien kanske inte kommer att dela ut årets Nobelpris i litteratur. "Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn", skriver Sara Stridsberg till TT. Några veckor senare lämnar hon Akademien.

Nobelpris och åtal

I början av maj kommer beskedet som spekulerats i under en längre tid; det blir inte något Nobelpris i litteratur 2018, utdelningen av litteraturvärldens allra främsta utmärkelse skjuts upp till 2019. Omständigheterna direkt kopplade till kulturprofilen får samtidigt ett nytt kapitel den 12 juni då åtal väcks mot mannen för två fall av våldtäkt. Enligt åtalet ska händelserna ha ägt rum i Stockholm under 2011.

Mannen döms

Kulturprofilen döms den 1 oktober till två års fängelse i Stockholms tingsrätt för en av våldtäkterna. Han frias samtidigt från den andra våldtäkten.

TT

ANNONS