Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanne Erixon.

Facket hotar att anmäla Röhsskas chef: "Hon beter sig respektlöst"

Anställda på Röhsska kränks enligt skyddsombudet Marie-Louise Reinhold. "Lögner" menar den utpekade chefen. Facket förbereder nu en anmälan till Arbetsmiljöverket.

I år fyller Röhsska hundra år. På torsdag inleder museet, med sina unika samlingar, firandet med internationella gäster, specialvisningar,föreläsningar, workshops, roller derby och andra festligheter. Men bakom kulisserna har situationen bara förvärrats för museets personal, sedan nya chefen Susanne Erixon tog över i december.

Den bilden ger Marie-Louise Reinhold, huvudskyddsombud på fackförbundet Vision som under våren varit inne och stöttat Röhsskas personal. Hon är en av dem som deltagit i den särskilda samverkansgrupp och skyddskommitté som tillsatts av kulturförvaltningen för att komma till rätta med arbetsplatsens dokumenterat dåliga psykosociala miljö.

Reinhold har i egenskap av skyddsombud bevittnat flera samtal mellan enskilda medarbetare och nuvarande Röhsska-chefen Susanne Erixon.
– Det har inte varit roligt och där har förekommit kränkningar, säger Marie-Louise Reinhold.

Nekar till anklagelserna 


Men Susanne Erixon tillbakavisar bestämt de anklagelser som nu riktas mot henne från fackligt håll, och låter förvånad när kränkningar kommer på tal.
– Det känner jag inte alls igen. Jag undrar varför det finns ett behov av att ljuga och påstå lögner om mig. Nu försöker vi bara ratta det här jubileet på ett så hedervärt sätt som möjligt, säger hon.
Så det finns ingen grund för huvudskyddsombudets iakttagelser?
– Det kan ju vara så att arbetsgivare och fack inte alltid ser samma saker. Ibland kan referensramar och perspektiv vara olika, och man väljer att lyfta fram olika delar. 
Bekymrar det dig att din personal inte mår bra?
– Om personer känner sig kränkta så bekymrar det mig väldigt mycket. Men det har funnits en historia av chefsbyten på Röhsska. En arbetsmiljökartläggning gjordes redan 2001. Jag är övertygad om att du inte kommer in och förändrar en sådan situation på kort sikt. Det finns ingen krattad manege, ingen god fé med en trollstav. Den misstro som eventuellt finns kan du bara jobba med genom att vara närvarande och tillgänglig i vetskap om att chefers beslut inte alltid uppfattas som odelat positiva. 

Beter sig respektlöst
På Susanne Erixons chefsrum hänger ett textiltryck av den danska konstnären Margrethe Odgaard. Verket "The guiding principles" rymmer ett antal regler, som börjar med "Have simplicity as a clarified vision". Ha enkelheten som riktlinje.
– Det mest fantastiska när du går in som interimschef är att få möta en kompetent personal. Då finns det också möjligheter, säger Susanne Erixon. 

Men Röhsskas personal far, enligt Marie-Louise Reinhold, illa av att ha en chef som inte förstår sitt eget sätt att vara på:
– Hon lägger sig i och kritiserar arbete hon saknar kunskap om, och kallar in enskilda på sitt rum. Hon säger "du får inte gå till facket, du ska gå till mig". Somliga i personalen vågar inte ens prata med Susanne Erixon, eftersom de är rädda för henne. Hon beter sig respektlöst och kränkande. Personalen har det jättejobbigt och mår jättedåligt, säger hon.

Vill inte kommentera
Nuvarande Röhsskachefen skall också ha fattat beslut om klädkoder. Somliga i personalgruppen ska ha uppmanats att klä sig speciella färger. Beslut som enligt facket inte har förankring i anställningsavtal. 
– Vari består kränkningen? undrar Susanne Erixon angående klädkoden, och hänvisar till ett protokoll om klädseln för Stadsmuseets personal. 
Någon anmälan till Arbetsmiljöverket känner hon inte till och vill inte heller kommentera. Övriga fackliga exempel på kränkningar kallar hon "stora och svävande".

Anna Rosengren, direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning, är nöjd med rekryteringen av Susanne Erixon:
– Hon har levererat i enighet med sitt uppdrag. Verksamhetens budget är nu i balans och hon har också initierat bygget av en hållbar organisation. Det är ett tufft uppdrag och åtgärder som vidtas uppskattas inte av alla.

Protokoll från samverkansgruppen vittnar om personalens rädsla för sin chef?
– Det är en komplex situation på Röhsska som har pågått under en lång tid. Att komma till rätta med det ser jag som ett långsiktigt arbete som kommer att pågå i många år.
Vid flera tillfällen har facket tagit kontakt med såväl Susanne Erixon som Anna Rosengren för att få dem att inse situationens allvar.
– Vi kan inte acceptera att det här fortsätter, säger Marie-Louise Reinhold.

Vill att hon avgår
Fackförbundet vill nu att Röhsskas chef avskedas med omedelbar verkan.  
– Det har vi vädjat om. Flera gånger. Vi är tydliga med att vi tycker att den här anställningen borde avslutas i förtid. Att invänta årsskiftet är alldeles för lång tid för våra medlemmar.

Vad har ni fått för svar?
– Ledningen svarar väldigt luddigt att "Man får arbeta med bemötandefrågor och kränkningar." Som om personalen var delaktig i kränkningarna. Nu förbereder vi en anmälan till Arbetsmiljöverket enligt paragraf 66A. Får vi inte besked från arbetsgivaren inom de närmsta dagarna så anmäler vi.

Läs mer i morgon: GP fortsätter granska Röhsskas framtid. Politikerna dröjer med besked.