Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Facebook blev det svart i rutorna, Fotografiska fick inte lov att visa upp Zorns dalkullor.

Facebook stoppar Zorn-bilder

Konstnären Anders Zorns egna fotografier på badande dalkullor fick Facebook att reagera. När Fotografiska la ut ett par bilder inför en utställning tryckte det sociala mediet på delete-knappen.

På fredag öppnar utställningen Zorn och kameran på Fotografiska i Stockholm. Där visas 60-talet bilder som Anders Zorn tagit.

Projektledare Håkan Gustafsson lade ut ett par bilder på Facebook som reklam inför utställningen. Ett dygn senare reagerade Facebook och tog bort fotografierna.

- Det här är inga vanliga nakenbilder utan konst. Facebook visar på ett fyrkantigt tänkande, säger projektledare Håkan Gustafsson, Fotografiska.

Fotografiskas protest mot varför inga av konstnärens egna fotografier finns kvar på Facebook formulerades i ett inlägg på onsdagen så här: "Tyvärr är vi dock förhindrade göra det eftersom Facebook anser att bilderna är stötande. Bilderna är fotografier från 1890-1910 och är förlagor till många av Anders Zorns mest berömda målningar. Vi kan tycka att det finns saker i världen som är betydligt mycket mer stötande än svartvita bilder på badande dalkullor från förra seklet".

Enligt Håkan Gustafsson planeras inga fler åtgärder.

- I det här fallet är det inte vi själva som avgör var gränsen går. Det får vi rätta oss efter även om jag är av en annan åsikt än det amerikanska företaget, säger Håkan Gustafsson.

Utställningen pågår till 31 augusti. Fotografiska visar några av Zorns bilder på sin egen sajt: www.fotografiska.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.