Carl Magnus Juliusson: Få har påverkat jazzen som Wayne Shorter

Polarpristagaren och saxofonisten Wayne Shorter har gått bort 89 år gammal. Förutom en lång solokarriär var han del av 1900-talets mest inflytelserika jazzgrupper, samarbetade med Joni Mitchell och komponerade opera. GP:s Carl Magnus Juliusson minns en av vår tids främsta jazzmusiker.

ANNONS
|

Torsdagen den 2 mars avled en av de sista stora jazzlegendarerna, tenor- och sopransaxofonisten Wayne Shorter, på ett sjukhus i Los Angeles. Han blev 89 år gammal.

Få har haft en sådan påverkan på jazzhistorien som Shorter. Hans karriär spänner över mer än 50 år. Under eget namn har han släppt klassiska album som "Speak no evil" och "Adam's apple". Därtill var han medlem i, och komponerade för, tre av 1900-talets mest inflytelserika jazzgrupper, Art Blakeys Jazz Messengers, Miles Davis andra kvintett och Weather Report.

Jag hann se honom live en gång, med Brian Blade, John Patitucci och Danilo Pérez på Gävle konserthus 2006. Några år tidigare hade de släppt "Footprints Live!" där flera av Wayne Shorters tidiga kompositioner tagits in i det nya millenniet.

ANNONS

Hela konserten spelade de fritt. Kanske inte helt lättsmält för en 16-åring. Jag och två vänner hade rest över dagen till Gävle från Norrköping. Efter konserten väntade 12 timmar och 5 tågbyten hem, inklusive fyra timmars uppehåll mitt i natten i en iskall väntkur i Tierp. Men konserten satte bestående spår.

Improvisationen var det ena av Wayne Shorters musikaliska ben. Det andra var kompositionen. Wayne Shorter har bidragit något enormt till den moderna jazzens sound med låtar som “Witch hunt”, “Speak no evil”, “Nefertiti”, “Footprints” och “Sweet pea” för att bara nämna några få.

Hans melodier och ackordbyten är intuitiva, de sätter sig direkt, men samtidigt intelligenta, nyskapande och okonventionella. Han har till och med kallats för Mr Weird. Men vilket underbart sätt att sticka ut på!

Wayne Shorter var inte hemlig som Coltrane eller hård som Miles. De senaste åren har man ofta kunnat se honom i olika jazzdokumentärer, som Kasper Collins "I called him Morgan" och "It must schwing" om skivbolaget Blue Note. Han gav alltid ett mycket varmt och vänligt intryck.

När det kom till musik hade han inga gränser. Han har samarbetat med Joni Mitchell på tio av hennes album, inklusive "Both sides now", liksom med Steely Dan och Carlos Santana.

ANNONS

2017 tilldelades Wayne Shorter Polarpriset. Året efter drog han sig tillbaka på grund av sviktande hälsa, men inget pekade mot att hans kreativa kraft skulle ha avtagit. Bland annat arbetade han på operan “Iphigenia” tillsammans med Esperanza Spalding som hade premiär 2021.

Man trodde nästan att han skulle leva för alltid. Hans musik gör som tur är det.

LÄS MER:Polarprisvinnaren Wayne Shorter är död

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS