Förutsägbart - men bra val

ANNONS
|

På slaget ett kom beskedet. Inte om vem som skulle få Nobels litteraturpris, eller vem som efterträder Göran Persson. Nej, bättre upp ... vem som tänder ljuset klockan tre på julafton. En minst lika väl förborgad hemlighet som andra säkerhetsstämplade affärer med hänsyn till rikets säkerhet.

På spårets Ingvar Oldsberg. Förutsägbart? Javisst. Men samtidigt väl valt. Ingen av de hittills fyra julvärdarna har varit av Weisekaliber förrän nu. Publiken kan förmodligen inte lotsas säkrare genom julskinka, Kalle Anka, gräl och klappar än av SVT:s egen konduktör.

Att julvärdsjobbet går på rulle är en kul idé men själva tanken med en hemlig utnämningsprocess där mystiken byggs upp till absurda nivåer där endast programdirektör Leif Jakobsson vet vem som döljer sig bakom skynket blir till slut fånig. Särskilt när valet är så självklart som i år.

ANNONS

Till och med 27 procent av våra webbläsare gissade rätt. Redan under onsdagsförmiddagen röstade de fram just Ingvar till årets tv-tomte, tätt följd av Lasse Kronér.

Men vad händer med julvärdarna efter det att de knockats av en afton i folkets tjänst? Minns vi dem överhuvudtaget? Har någon ens sett till Lotta Bromé sedan dess? Och Ernsts popularitet har dalat ... Visst var Blossom gullig men hon fortsätter jogga på i kulisserna.

För Ingvar däremot är julvärdsskapet bara ett enkelt byte i Stockholm. Sedan fortsätter På spåret som om inget hänt. I orubbat bo sitter han högst på tv-toppen vecka efter vecka, år efter år. Och så lär det fortsätta.

Med årets val av Oldsberg har SVT dessutom permanentat trenden om varannan damernas. Näst år heter julvärden Kattis Ahlström eller Tina Nordström. Om inte Ingvar sitter i 33 år till.

ANNONS