Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Martin Timell. Arkivbild.

Förundersökning inledd mot Martin Timell

Åklagare har inlett en förundersökning mot Martin Timell, rapporterar Sveriges Radios Ekot. TV4-programledaren polisanmäldes på måndagen för en misstänkt våldtäkt mot en tidigare medarbetare.

Anmälan gäller en händelse på programledarens lantställe under en personalfest sommaren 2008. En kvinna som då arbetade som produktionsassistent på "Äntligen hemma" uppger att Timell inför flera vittnen utsatte henne för ett övergrepp i en badtunna.
 

"Korrekt beslut"

Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz välkomnar utredningen.

"Ett korrekt beslut som jag har räknat med, eftersom det rör sig om en våldtäkt som inte preskriberats. Jag utgår från att förundersökningen bedrivs skyndsamt", skriver hon i ett sms till TT.

I början av förra veckan avslutade TV4 allt samarbete med Martin Timell, och "Äntligen hemma" har tagits bort från tablån samt från tv-kanalens playtjänst. Dessutom stoppades inspelningarna av kommande program.
 

"Vill gå till botten"

TV4 meddelade då också att man tillsatt en egen extern utredning som ska händelserna och kanalens arbetsmiljöer. Under tisdagen kallade TV4 till ett personalmöte om händelserna.

– Vi vill gå till botten med det här så vi välkomnar polisanmälan och att det görs en förundersökning. Vi kommer självklart att svara på de frågor som det blir aktuellt att svara på, säger TV4:s presschef Magnus Törnblom till TT.

På personalmötet konfronterades vd:n Casten Almqvist av flera kända profiler, enligt Expressen. Bland annat ifrågasattes varför Martin Timell fick gå men inte de ansvariga cheferna som har fått kritik för sitt agerande.

Casten Almqvist fick även frågan på mötet om varför ledningen inte anmälde Martin Timell, och enligt tidningen gav han då till svar att han i det fallet förstått efter samtal med sina kolleger att "den här personen har vid upprepade tillfällen varit noga med att hon inte vill polisanmäla och inte vill gå vidare".
 

Anmälde till DO

Den före detta medarbetaren har tidigare uppgett för Expressen att hon efter händelsen berättade för sin arbetsgivare, produktionsbolaget Meter, men att ärendet inte togs vidare.

Efter tre försök till uppgörelse, så får jag göra jobbet som TV4 borde ha gjort, för länge sedan. Så känner jag. TV4 borde ha anmält detta. Att höra TV4-cheferna stå och säga att jag har valt att inte ta saken vidare är fruktansvärt, säger hon till tidningen.

Förra veckan anmälde Frida Olsson, tidigare exekutiv producent för "Äntligen hemma", kanalens ledning till diskrimineringsombudsmannen (DO). Hon uppgav då för Dagens Nyheter att hon för två år sedan försökte initiera en utredning av ryktena kring Timell, men då ska ha blivit stoppad av TV4.