Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Första Youtube-videon och andra banbrytande internet-ögonblick

Janet Jacksons bröst-skandal på Super Bowl var anledningen till att Youtube startades.

Den 1 februari 2004 satt cirka 140 miljoner amerikaner och såg halvtids-underhållningen på Superbowl-finalen mellan Carolina Panthers och New England Patriots. Justin Timberlake och Janet Jackson hade kommit fyra minuter in på låten Rock your body när Janet Jacksons ena bröstvårta plötsligt exponerades i direktsändningen.

Det är lätt att föreställa sig hur miljoner av människor vände sig mot varandra och sa "Såg du också det där?"

Skandalen var ett faktum och snart pratade hela USA om "nipplegate", en ordlek med engelskans ord för bröstvårta och Watergate-skandalen. De som inte såg direktsändningen, eller hade en vän som spelat in händelsen, hade dock inget sätt att ta del av vad som hänt.

En av dem som missade årets största skandal var Jawed Karim som då jobbade som programmerare på Paypal. Frustrerad av att inte kunna hitta ett klipp på nätet såg han behovet av en sajt som lät användare själva ladda upp videor på nätet. Idén till Youtube var född och resten är, som man säger, historia.

Den 23 april 2006, nästan på dagen tolv år sedan, laddades den allra första videon upp på Youtube. Klippet, med titeln "Me at the zoo", visade Jawed Karim själv under ett besök på San Diego djurpark. 

Bläddra i bildspelet ovan för att läsa om fler banbrytande ögonblick i Internets drygt 25-åriga historia.