Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bokmässans vd Maria Källsson och Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk. Bilder: TT.

Förlag kräver svar från Bokmässan om hotfilm

Flera tunga förlag, bland dem Bonnier och Natur och Kultur, tvekar att medverka på höstens Bokmässa. Detta sedan kopplingar påvisats mellan Nya Tider och en film där journalister hotas.

Förlaget Natur och Kultur har en lång relation med Bokmässan i Göteborg som de "sätter stort värde på", skriver vd:n Per Almgren poängterar nu i ett brev till Bokmässans vd Maria Källson.

Självkritik efter Nya tider-debatt

Bakgrunden är den debatt som sedan förra året stormat kring Bokmässan och en av dess utställare; den högerextrema tidningen Nya tider.
Mässledningen fick anledning till självkritik efter sin vacklande inställning 2016, då Nya Tider först välkomnades till mässan, sedan portades, och sedan ändå fick medverka på grund av bindande avtal. Bokmässans ledning, med vd:n Maria Källson i spetsen, har nu efter omfattande diskussioner om yttrandefrihet och värdegrund, utarbetat tydligare riktlinjer. I mars meddelade ledningen att Nya tider får ställa ut på Bokmässan även 2017.

Även "för oss främmande och ibland avskyvärda åsikter, av olika ideologiskt ursprung" måste få vara representerade skrev Maria Källson och Jürgen Boos, vd för Bokmässan i Frankfurt, i en gemensam debattartikel, och fortsatte: "det tyvärr är priset en bokmässa måste betala för att vara en öppen, demokratisk arena, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas."

LÄS MER: "Vi har valt strategi i kampen mot intolerans"

LÄS MER: Nya tider får inte ställa ut på Bokmässan

LÄS MER Nu får Nya tider ställa ut på bokmässan - igen

Film uppmanar till journalisthot

Samtidigt såg mässledningen i Göteborg över sina juridiska avtal så att de nu lättare ska ha möjlighet att bryta dessa. Om lagbrott begås av en utställare exempelvis, eller om en tydlig koppling kan göras till hat, hot och våld riktat mot mässans övriga utställare.
I mars spreds en film där en man uppsöker journalister och ringer på deras dörrar, i syfte att skrämma och hota. I filmen uppmanar han även andra att göra likadant.
– Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dem dagligen, sju dagar i veckan. Då lovar jag, de kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk, säger personen i filmen.


Enligt Expo är en av personerna bakom filmen vice redaktör på Nya tider och filmen ska också ha försvarats av Nya tiders chefredaktör Vavra Suk.


Filmen har fått Natur och kulturs vd Per Almgren att reagera, och han ber nu Maria Källson att "så utförligt som möjligt förklara hur ni ser att uppmaningar kring att uppsöka journalister i deras hemmiljö för att direkt och indirekt påverka dem i sitt arbete är förenligt med er värdegrund, och de principer för utställare ni har presenterat."

Maria Källson: "Vi kan inte ta på oss en domarroll"

I brevet skriver han vidare att förlagets anställda får specifika frågor om detta från anställda och författare. Frågor de "helt enkelt inte kan svara på."Almgren avvaktar nu svar från Källson, och säger till GP att svaret kommer att vägas in när förlaget i vår tar ställning till sin eventuella medverkan på Bokmässan.


Maria Källson säger till Dagens Nyheter att filmen, även om den är obehaglig och går att koppla till Nya tider, inte i sig är ett tillräckligt skäl för att stänga av utställaren. 
– Vi tar avstånd från den här typen av metoder men det är viktigt att hålla isär vad som är vad. Vi kan inte ta på oss en domarroll i samhället, säger hon till DN.
Enligt bokmässans kommunikationschef har de låtit granska filmen juridiskt och trots de kopplingar som finns kan utställaren Nya tider inte beslås med ett lagbrott.
– Att bara följa svensk lagstiftning är i det här fallet att göra det lite väl lätt för sig, säger Natur och kulturs vd Per Almgren till GP.

Fler andra tunga förlag, bland dem Bonnier, sätter nu också press på Bokmässan sedan de nya uppgifterna framkommit om Nya Tiders redaktör Sanna Hill, och den för yttrandefriheten hotfulla filmen. Det framkommer av en rundringning som tidningen Expressen har gjort.

Maria Källson avböjde under onsdagen att uttala sig i GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.