Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bokmässan i Göteborg. Arkivbild

Förintelseförnekare ställer in

Författaren Lars Ulwencreutz, som förnekar att nazisterna skulle ha haft gaskamrar, ställer in sin medverkan i tidskriften Nya Tiders monter på Bokmässan i Göteborg.

Lars Ulwencreutz skulle medverka vid två av Nya Tiders programpunkter men har nu tänkt om.

"Lars Ulwencreutz kommer inte till Bokmässan. Han hade sett fram emot att få presentera sin nya bok, som är resultatet av hans forskning om Svea rikes regenter på vikingatiden och längre tillbaka än så, men anser det inte längre vara meningsfullt. Ett par skrifter som han gett ut för åtta år sedan har slagits upp stort i olika medier och överskuggar nu vad han egentligen tänkt berätta om", skriver Nya Tider på sin hemsida.

Antisemitisk litteratur

Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo har Lars Ulwencreutz gett ut litteratur som är antisemitisk och förnekar Förintelsen. Han hävdar själv att han inte förnekar Förintelsen, men ifrågasätter "detaljer" i den etablerade forskningen. Han tror inte att sex miljoner judar mördades, utan anger i stället siffran 4,5 miljoner.

- Det finns väldigt mycket skräckpropaganda som fortfarande sprids som om det vore sanningar, säger Ulwencreutz till Expo.

- Jag är tveksam till att det funnits några gaskammare efter att ha läst vittnesmål från båda sidor. Även vittnesmål från koncentrationslägerfångar som dementerar att det skulle ha funnits gaskammare. Det kommer aldrig fram, säger han vidare.

"Ingriper direkt"

Innan Lars Ulwencreutz beslutade sig för att ställa in sade Bokmässans vd Maria Källsson att hon följde det hela "väldigt noga", men att det inte var aktuellt att vidta några åtgärder i förväg. De två programpunkterna Ulwencreutz skulle medverka vid handlar om regentlängder i Sverige samt ett samtal om en resa i Mellanöstern, i vilket han skulle fungera som moderator.

- Vi har inte sett någon anledning att ingripa, eftersom det är svårt att recensera en programpunkt innan den ägt rum. Vi kan bara förhålla oss till hur Nya Tider beskriver dem, säger hon till TT.

- Men skulle vi upptäcka hets mot folkgrupp i någon form skulle vi ingripa direkt.

Många turer

Enligt Expo har Nya Tider starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, och turerna har varit många kring tidningens medverkan på årets bokmässa.

När medverkan blev känd riktades massiv kritik mot arrangörerna som senare meddelade att man ändrat sig. Sedan ändrade man sig ännu en gång och tidningen får trots allt medverka på mässan.

TT: Hur tror du alla dessa turer påverkar bilden av bokmässan?

- Vi har anledningen att ta intryck av debatten, och det här ställer verkligheten yttrandefriheten på sin spets. Besluten om vem som ska ställa ut på bokmässan är inte alltid så enkla som det kan upplevas vid första anblicken.