Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författartätt på Bokens dag

Ragnar Strömberg, Klara Zimmergren, Theodor Kallifatides, Liv Strömquist och Björn Ranelid fanns bland deltgarna.

Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström slog ett slag för det fria ordet tillsammans med Ragnar Strömberg, Klara Zimmergren, Theodor Kallifatides, Liv Strömquist och Björn Ranelid.

Inför en så gott som fullsatt Artisten stegade Gabriel Byström traditionsenligt fram till talarpulpeten och annonserade den 77:e upplagan av Bokens dag. Byström, som tidigare i höstas gav ut Tystnadens triumf om den spirande högerextremismen i Ungern, varnade för att utvecklingen där tusentals journalister avskedas och opposition tystas kan ske snabbt om det parlamentariska läget tillåter det.

- Det är alarmerande och vi har alla ett ansvar att utmana utvecklingen, sa han och läste högt ur en nyligen publicerad ungersk krönika som jämför romer med djur som måste utrotas.

- Vi måste slå vakt om det fria ordet och det känns stort att stå här och ge plats åt dessa fantastiska författare, sa Gabriel Byström.

Vi fick sedan lässtunder och samtal med i tur och ordning Ragnar Strömberg, Klara Zimmergren, Theodor Kallifatides, Liv Strömquist och Björn Ranelid.

Ragnar Strömberg, den store poeten som i år gjorde comeback efter 14 år i skrivträda med I ditt hjärtas sista slag, presenterade sin första dikt Antikrundan med på förekommen anledning … och tittade ut över den åldrande, skrattande publikskaran. En skara som sedan satt andäktig och lyssnade till Ragnars dikter om döden, både sin äldre broders och alla frånfallna vänner.

Klara Zimmergren tog vid och pratade snarare om livet, eller om förhoppningen om nytt liv, om ett barn som inte ville komma men som till slut faktiskt fanns där. Luften bor i mina steg, hennes populära roman, började som ett sommarprat i P1 och slutade som en bestseller som friskt bytte händer i pausen där samtliga författare signerade sina alster i foajén. Där stod också Björn Ranelid, denne gigant på att just möta sin läsande publik.

- Jag har gjort 3 500 författarkvällar, bara i den här veckan gör jag fyra, sa Ranelid som hävdar att symbiosen mellan honom och hans läsare ger honom glädjen att fortsätta skriva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.