Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ove Allansson år 1970.

Författaren Ove Allansson är död

Författaren Ove Allansson avled i sitt hem i Göteborg natten till lördagen. Han debuterade 1967 med Resan till Honduras och har publicerat ett trettiotal romaner och noveller där han skriver om arbetslivet, inte minst till det till sjöss.

- Han hade en förmåga att skildra yrkeslivet och arbetets villkor som är ganska unik. Det handlar ofta om solidaritet mellan arbetare. Han hade en självständig idé om socialism, var aldrig partiansluten, säger Anders Lindström, tidigare ordförande för Sjöfolksförbundet och vän till Allansson sedan många år.

Första gången de möttes var i slutet av 60-talet. Lindström hade just gått iland för att jobba för Svenska Sjöfolksförbundet, Ove Allansson skrev reportage och noveller i fackförbundstidningen Sjömannen och hade precis gett ut sin första roman. Den hade Anders Lindström läst.

Under åren hade de många samtal och var inte alltid överens i diskussionerna.

- Han var en envis kritiker av socialdemokratin och fackföreningsrörelsen och hade många synpunkter, säger Anders Lindström.

Ove Allansson hade själv erfarenhet av arbete till sjöss, som mekaniker och industriarbetare.

Författaren och regissören Anders Wällhed är chockad över beskedet att Allansson gått bort.

- Jag pratade med honom för ett par veckor sedan. Jag upplevde honom aldrig som gammal. Han var alltid med i livet, var beläst och engagerad. Han hade ett stort brinnande hjärta och tog ställning för människovärdet. Han hatade alla former av förtryck och var alltid klarsynt.

Wällhed gav ut sin första bok tillsammans med Ove Allansson.

- Utan honom hade jag aldrig debuterat. Han var min mentor och en av mina närmaste vänner.

Ove Allansson fick ett flertal priser bland dem Ivar Lo-priset 1988, Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2003 och Stig Sjödinpriset 2008.

I höstas instiftade fackförbundet Seko, som numera organiserar sjöfolket, ett litteraturpris i Ove Allanssons namn. Priset delas ut nästa gång 2017, prissumman är 100 000 kronor.

Ove Allansson blev 83 år. Han efterlämnar hustrun Sonja och två vuxna söner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.