Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Författare i manifestation mot nazismen

Samma dag som nazister marscherar genom Göteborg genomförs en manifestation utanför Domkyrkan där författare läser texter mot nazism och för medmänsklighet.

– Nazisternas planer på demonstration samtidigt som Bokmässan var droppen, men jag har känt länge att litteraturen borde synas mer i stadsrummet, säger författaren Maria Küchen som tillsammans med Lisa Bjurwald, chefredaktör för tidskriften Författaren, tog första steget till en manifestation.

Hon vände sig till Svenska kyrkan för att höra om det fanns intresse att medverka och nätverket Kyrka mot rasism hörde av sig.

– Att värna människovärdet har varit centralt i kyrkan sedan lång tid tillbaka. Och i Göteborg finns en tradition av motstånd mot nazismen. 1942 samlade människor i Domkyrkan i protest mot att de norska judarna skulle utvisas.

Antinazistiska texter från förr och nu kommer att läsas. Maria Küchen funderar på att läsa ett stycke av den tyske prästen och motståndskämpen Dietrich Bonhoeffer som avrättades av nazisterna.

– Men vi vill att det ska vara en manifestation inte bara mot nazism utan för medmänsklighet och ordets kraft.

Hoppas att det sprider sig

Förutom manifestationen på Domkyrkoplan finns en förhoppning om att läsningarna ska sprida sig till andra kyrkor i samband med bönder och gudstjänster under hela helgen.

Redan nu är det klart att så sker i Annedalskyrkan där det är en konsert för fred och kärlek på lördagseftermiddagen.

– Många människor uttrycker en önskan om att göra en tydlig manifestation för det Sverige är byggt på, nämligen människovärde och respekt för olikhet, säger Lisa Westberg i Kyrka mot rasism.

Hittills är det klart att följande författare medverkar: Henrik Arnstad, Elin Boardy, Mats Fors, Mattias Gardell, Anneli Jordahl, Maria Küchen, Ola Larsmo, Martina Montelius, Karolina Ramqvist, Maria Sveland.

Bakom manifestationen står: Domkyrkoförsamlingen, Stiftelsen Torgny Segerstedts minne, tidskriften Författaren, Kyrka mot rasism, Tillsammans för Göteborg och Göteborgs interreligiösa råd.