Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färskingen i team Beck

Med trettiofyra avsnitt är Beck-filmerna den längsta svenska filmserien någonsin. I fjol tog Beckgänget beslutet att Mikael Persbrandt – som spelar Gunvald Larsson – ska sluta.

När Gunvald försvann tog historien om Steinar Hovland sin början. Game of thrones-stjärnan Kristofer Hivju spelar Martin Becks hygglige kompanjon Steinar. Han är Gunvalds raka motsats. När Gunvald slår sina intervjuoffer bjuder Steinar på bullar. Men inte utan en baktanke. Genom att bli "kompis" med de misstänkta får han dem att berätta.

– Jag hoppas att det går hem hos folket. Jag älskar i alla fall Steinar, säger Kristofer Hivju med ett skratt. Vi har försökt skapa en ny dynamik, med en helt ny karaktär. Det har varit en väldigt kreativ process.

Han ser det som en utmaning att ersätta den folkkäre Gunvald.

– Sverige älskar Gunvald, men Steinar är som en frisk vind. Jag tror att folk kommer att gilla honom, säger han.

Kristofer Hivju berättar att han känner igen sig i Steinar. Han säger att de har samma temperament och är båda målinriktade.

– Vi har båda kontroll, men kan också blåsa upp och bli arga. Jag är 18 kilo lättare utan kostymen i Game of thrones, så det är lättare att vara mer lik mig själv i rollen som Steinar.

Han säger att han numer ingår i "Beck-familjen", som han själv kallar den.

– Det är fantastiskt att spela med dem, vi är som en enda stor familj. Det går inte att jämföra med Game of thrones till exempel. Och det är en stor gåva att få spela med så många stora skådespelare som jag gjort i Beck-filmerna, säger han.

Kristofer Hivju säger att skådespeleriet funkar bra att kombinera med familjelivet.

– En gång gjorde vi om vår lägenhet till klippstudio, så det är inga problem, säger han med ett skratt.

Just nu har han många projekt på gång, bland annat skriver han på en tv-serie. Han säger att det är svårt att välja ett av alla uppslag. Det står mellan ett konstnärligt eller ett kommersiellt projekt. Helst vill han göra något av de konstnärliga.

– Antingen gör man något som 50 000 personer ser, eller så gör man något som kanske 50 miljoner ser. Jag brukar välja med hjärtat, men ibland får man vara lite smart och välja med hjärnan, säger han.