Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre dueller för mer rättvisa

Upplägget för Andra chansen i Melodifestivalen är helt nytt i år. Nya regler ska göra tävlingen mer rättvis och artisterna är försiktigt positiva.

I stället för att som tidigare ha enbart dueller i Andra chansen är det nu endast de fyra bidrag som flest röstar på som kommer att få möta varandra. Det nya upplägget ska vara mer rättvist men gör också att det blir mer tid över så att även Andra chansen kan rymma en mellanakt och sketcher.

-Det finns flera skäl till att vi har ändrat upplägg. Det är kul att variera sig men sedan har det också varit en grej att slumpen ibland gjort så att de två bästa låtarna fått möta varandra i en duell, och det är ju spännande men kanske inte alltid rättvist, säger Melodifestivalens producent Christer Björkman, inför lördagens tv-sändning.

Vässade nummer

Flera av artisterna har vässat sina bidrag inför Andra chansen. Cookies N Beans vill förhöja känslan i sin poppiga "Burning flags" med hjälp av pyroteknik, Behrang Miri har skruvat upp tempot i "Jalla dansa sawa" och lagt till ett konfettiregn, och Eric Gadd - som annars står för Andra chansens mest lågmälda nummer - ska springa in på scen. Förhandsfavoriter så här långt är dock Martin Rolinski med sitt yoghurtbur-nummer, Robin Stjernberg som med fart och fläkt ska charma tittarna samt Caroline af Ugglas och Anton Ewald. Men mycket kan hända - inte minst när formen för Andra chansen är helt ny.

Sista chansen

Det är Christer Björkman som för första gången har bestämt startordningen i Andra chansen. Efter första omröstningen går fem nummer vidare, i andra omröstningen försvinner ett av de fem numren och sedan utses kvällens två vinnare genom dueller mellan de fyra återstående bidragen.

-Vi laborerade med olika lösningar och det här upplägget möjliggör för att det blir de fyra mest populära låtarna ur tittarnas perspektiv som duellerar, säger han och tillägger: -Det är rafflande med dueller. Det här är ju andra, men också sista, chansen att ta sig vidare till finalen och då ska det vara kniven på strupen. Det är spännande och rolig tv.

De flesta av artisterna verkar nöjda med att det inte enbart är dueller även om många inte riktigt verkar ha koll på det nya upplägget ännu. Och ingen av dem vill tala om vem de är mest rädd att möta i en duell utan säger ödmjukt att "alla är så duktiga". Dock är det endast två bidrag som kan gå vidare på lördag.