Börshuset på Stortorget där Svenska Akademien har sitt sammanträde på torsdagar. Arkivbild.
Börshuset på Stortorget där Svenska Akademien har sitt sammanträde på torsdagar. Arkivbild.

Expressens kulturchef om ledamöternas avgångskrav

ANNONS

De tre ledamöternas krav på Horace Engdahls avgång utgår från en tolkning av stadgarna som innebär att Akademien är beroende av dem för att välja in nya ledamöter.

- Jag tror den här gruppen på tre personer försöker vara tungan på vågen och nu vädjar de till Horaces omtanke om Akademien. De har gjort tolkningen att det behövs tolv personer för att välja in nya ledamöter, men det finns såvitt jag vet ingen som är helt säker på hur den paragrafen ska tolkas, säger hon.

ANNONS

Innan sista maj

Akademiens vårtermin tar slut 31 maj och innan dess hoppas man ha kunnat välja in nya personer på de tomma stolarna efter Klas Östergren, Kerstin Ekman, Sara Stridsberg och Lotta Lotass som formellt har begärt utträde. Det sade ledamoten och tillfällige direktören för Akademien Göran Malmqvist till Expressen förra veckan.

- Det faktum att Sara Danius inte lämnat in sin avskedsansökan, trots att hon lämnade sin stol, gjorde att man misstänkte att hon inte hade gett upp utan hade någon slags plan. Det här brevet visar verkligen att det pågått ett maktspel i kulisserna. Den här gruppen har förmodligen bedrivit lobbyverksamhet för att få Nobelstiftelsen att ändra kurs i Svenska Akademien, säger Karin Olsson.

"Nobelpriset väldigt viktigt"

TT: Vad kan Nobelstiftelsen göra?

- De kan alltid hota med att ta ifrån dem Nobelpriset permanent. Jag tror att Nobelpriset är väldigt viktigt för Akademien. De kan säkert fortsätta sin verksamhet utan det, men det är klart att det ytterst är priset som står på spel här.

ANNONS

TT: Vad kommer att ske nu?

- Det är fortfarande mycket som är oklart kring spelreglerna. Kan de överhuvudtaget välja in nya ledamöter utan Danius, Espmark och Englund? Någon grupp är inte tillräckligt informerad om vad det innebär att man måste vara tolv ledamöter, eller ignorerar detta faktum.

TT

ANNONS