Expressen tar bort 20 tjänster

Tidningen Expressen ska ta bort 20 tjänster på sina redaktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Det meddelade man på ett stormöte på centralredaktionen i Stockholm under onsdagen.
– Det här kommer att försvåra för oss ganska rejält i arbetet med att försöka bli Sveriges största nyhetssajt, säger Jan Spångberg, fackklubbsordförande på Expressen.

ANNONS
|

Vid 13.30 på onsdagen höll Expressens chefredaktör Klas Granström i ett stormöte på Expressens redaktion i Stockholm.

Mötet sändes även på Youtube.

Tidningen måste öka lönsamheten meddelade chefredaktören.

Det ska man göra genom att ta bort 20 tjänster.Man kommer gå från totalt 215 tjänster till 195 tjänster. Man ska nu satsa på de områden man tror mest på.

Det gäller allt från sitt digitala uttryck till att satsa mer på sociala medier och poddar till det rent journalistiska.

– Vi gör en kraftsamling på vår breaking news-bevakning och vi gör en tydlig förändring i vår berättande journalistik. Vi ska satsa på det vi redan är bäst på i dag, snabb nyhetsförmedling och sen dedicerar vi tydligt med resurser till fördjupning.

ANNONS

Vilka delar av redaktionen som kommer påverkas i störst utsträckning kan inte Klas Granström säga i nuläget, det är inte färdigförhandlat.

GT:s och KvP:s framtid oviss

Dagens Media skrev tidigare under onsdagen att man kommer lägga ner tidningen Kvällsposten i Malmö.

– Det är fel och det har jag berättat om, samma sak gäller GT.

GT och KvP drabbades hårt i nedskärningarna för ett år sedan när stora delar av breaking news-desken försvann. Exakt hur de två redaktionerna drabbas nu kan inte Klas Granström säga.

– Jag kan inte säga hur organisationen kommer se ut i någon del men som sagt vi ska ge ut tidningarna KvP och GT, varumärkena kommer finnas kvar digitalt och i print. Det kräver sin journalistiska insats.

Kommer de fysiska redaktionerna i Malmö och Göteborg finnas kvar?

– Det kan jag inte säga någonting om, det är delar som är uppe för diskussion nu också.

Så den framtiden är oviss?

– Ja, men tidningarna och sajterna ska finnas kvar.

Facket: ”Är mycket olyckligt”

I samband med att mötet sändes på Youtube spreds det i sociala medier och även personer utanför organisationen kunde ta del av mötet.

– Vi sänder alltid våra stormöten digitalt på YouTube och nu var länken spridd externt. Det är inget problem för oss, det är ingen hemlig information.

ANNONS

Men det var en intern länk som spreds utanför huset?

– Ja precis.

Jan Spångberg, fackklubbsordförande på Expressen, kan inte gå in på några detaljer men säger att de ännu inte fått någon inbjudan till förhandling. Men att man fått viss förhandsinformation.

– Jag tror att det här är mycket olyckligt för Expressen, GT och KvP. Det här kommer att försvåra för oss ganska rejält i arbetet med att försöka bli Sveriges största nyhetssajt och nyhetsmedia. Man tar bort, man väljer från ledningens sida att prioritera vinst i stället för journalistik och det är olyckligt.

LÄS MER:Två nya nomineringar till Göteborgs-Posten i prestigefull tävling

LÄS MER:Göteborgs politiker, tänk om kring kulturbudgeten

ANNONS