Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sista dygnet med gänget för blixtinkallade räddaren Christer Björkman.

Examensdags för dubbelchef Björkman

Vem ringer man när man har ett evenemang med 200 miljoner tv-tittare en månad bort men varken har en tävlingsproducent eller en showproducent? Christer Björkman, såklart. På lördag vet vi om han har lyckats.

Dagen efter Melodifestivalfinalen på Friends Arena den 11 mars åkte Christer Björkman till Ukraina för att ”bara” vara tävlingsproducent för Eurovision.

Det slutade med att han även fick ta över innehållsdelen, fast han egentligen har sagt att det inte går.

- Jag gjorde det 2013, och vad som blev erfarenheten av det var att ”nej, man bör inte göra det”. Det är två helt skilda organismer i samma program. Jag tycker inte det ska vara en producent, jag tycker det ska vara två. En som sätter identiteten för landet, och en som ser till att tävlingen blir så snygg som möjligt.

TT: Men nu blev det så ändå?

- Ja, nu blev det så ändå. När jag väl var här så satte de mig ned och sa ”vi behöver din hjälp” och då går plötsligt ledstjärnan Eurovision, eller Melodifestivalen som är samma sak i min värld, före allt annat. Då fick jag kliva in, det går inte att backa.

Vara på tå

Efter att 21 medarbetare i produktionen sagt upp sig i protest i februari – två av dem exekutiva producenter – fanns det en del att bita i för influgna Björkman.

Hur mycket hinner man egentligen göra på två månader med språk-, kultur- och organisationsförbistringar?

- Det man hinner är att få ihop materia, men det som det märks på är ju att det inte är en sammansvetsad enhet och att saker inte är färdiga. Vi får ju material samma dag, och det är de sena sakerna som ställer till det för oss. När det görs i sista minuten så blir det manuella fel, det är ju därför man gör det i tid i vanliga fall. Vi har haft några kaotiska genrep, vilket i och för sig är bra, för det gjorde att alla lager i det här kommer vara på tå, och inte gå på rutin.

Långledig på måndag

TT: Hur nöjd är du med det ni åstadkommit hittills?

- Programmet är ju där. Vi har ju musiken, vi har ju numren, jättecharmigt öppningsnummer med programledarna… det som hör till. Det gäller bara att sy ihop det. Vi har förstås rensat i manus och försökt anpassa det till programledarnas kapacitet och personligheter, så att det ska förenkla för dem och göra dem så bra som vi kan. Rent visuellt tycker jag att det har sett riktigt bra ut.

TT: När kommer du nästa gång vakna på morgonen och inte ha ett möte att springa till?

- Det är ju på söndag. Jag flyger hem på söndag, sen har jag en ledig dag på måndag och så börjar jag jobba med "Mello" på tisdag.

TT: Du skämtar?

- Nej, det är faktiskt så. Haha. Men jag hoppas kunna gå ut och sätta mig och ta en morgonkaffe på min terrass.