Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Eva Susso/Moa Eriksson Sandberg | 8 saker du aldrig skulle våga

Unga flickors lust och rätten till den går som en röd tråd genom 8 saker du aldrig skulle våga, en fartfylld störtdykning som Stina Nylén gärna åker med i, trots några invändningar.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

UNG 13+

UNG 13+

Eva Susso/Moa Eriksson Sandberg

8 saker du aldrig skulle våga

Gilla böcker

Moa Eriksson Sandberg och Eva Susso störtdyker in i femtonåriga flickors själs-, sex- och vardagsliv i sin gemensamma roman 8 saker du aldrig skulle våga – och det är bara att hänga med i det höga tempot till sista sidan, då läsaren äntligen tillåts sticka upp huvudet och andas lite.

Vid det laget har tjejerna både stulit kalsonger ur killarnas omklädningsrum, köpt kondomer på Ica trots att en lärare råkar stå bakom i kön samt skrivit en sexnovell på nationella provet i svenska, några av de utmaningar de ger varandra. Allt är knutet till sex på ett eller annat vis, och som en röd tråd genom hela boken går unga flickors lust och rätten till den.

Kay, Jamila, Lisa och Vick inordnar sig i en litterär tradition av tonårshjältinnor i kollektivromaner där budskapet är mer framträdande än de individuella personligheterna; trots att de turas om att föra ordet i kapitlen, och trots att de presenteras med olika drömmar och hatobjekt före berättelsens början, flyter flickorna ofta ihop till en röst och det blir svårt att komma ihåg vem som talar. Skillnaderna ligger mer på ytan, presenterade i några fasta typer – här finns sporttjejen, queertjejen, femtiotalstjejen som gillar att baka och den eleganta överklasstjejen. Systrar i jeans är en given association. Sandberg och Susso plockar dessutom in en del klassisk amerikansk rekvisita, som avslutningsbalen på våren i nian, då var tar sin och de onda får sina straff.

Men strunt i det! Det här är nämligen en fartfylld och rolig bok, med vass situationskomik och fint skildrade känslor. Författarna lyckas också sätta fokus på den ständiga bedömningssituationen – varför ska andra tvinga fram en etikett på Kays sexualitet, när hon inte vet själv? Och Lisa sminkar sig inte för att behaga andra, utan för att känna sig stark, som Elizabeth I av England. Mest av allt handlar romanen om styrka och mod.