Eva Röse är tillbaka med en ny säsong av "Maria Wern". Arkivbild.
Eva Röse är tillbaka med en ny säsong av "Maria Wern". Arkivbild.

Eva Röse: Det är väldigt mäktigt

Det är tio år sedan första säsongen av "Maria Wern" sändes – nu har nya avsnitt premiär.

ANNONS
|

Eva Röse är tillbaka som kriminalinspektör Maria Wern när en ny säsong har premiär i TV4. Det innebär också att det är tioårsjubileum för serien, vars första säsong sändes 2008.

- Det är väldigt mäktigt, tycker jag. Det känns otroligt coolt att det blev en sådan succé. Det hade man ju ingen aning om när man gick och provfilmade första gången. Då skulle det ju bara bli ett fristående drama på fyra delar, säger Eva Röse till TT.

ANNONS

Mer delaktig

"Maria Wern" baseras på Anna Janssons deckare med samma namn. För ett par år sedan lämnade serien böckernas handling, vilket gör att Eva Röse kan påverka mer.

- Jag har kunnat vara mycket mer delaktig i vad jag, Eva, vill ska hända med Maria. Det är fantastiskt att kunna ha den möjligheten att göra det, säger hon.

Eva Röse berättar att rollfiguren Maria Wern har börjat släppa på garden, både förra säsongen och denna.

- Jag har tyckt att hon är intressant, för hon har haft så stark integritet och har inte varit så lätt att komma inpå livet. Det har varit väldigt roligt att få hålla det fortet i så många år. Det blir mycket hemligheter med en person som inte säljer ut sig som mellandagsrea hela tiden. Men efter ett tag kommer också ett starkt behov av att få se hennes sprickor, säger hon.

ANNONS

Drama på hemmaplan

I den nya säsongen behandlas bland annat politikerhot under Almedalsveckan samt ett gisslandrama på en gymnasieskola. Och så ska Maria och Sebastian (Erik Johansson) försöka att flytta ihop.

- Det har tagit många år, men nu ska de försöka med det. Så det är drama både på hemmaplan och ute i världen, säger Eva Röse.

"Maria Wern" har premiär i TV4 den 22 augusti, men finns på C More sedan den 6 augusti.

TT

Fakta: Eva Röse

Skådespelaren Eva Röse, född 1973, har medverkat i så väl film som tv-serier och teater. Hon har, förutom i "Maria Wern", synts bland annat i "Partaj", "Äkta människor" och nu under våren i "Helt perfekt", som hon är nominerad till Kristallen för i kategorin "Årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion".

ANNONS