Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Eva Franko | Utresetillstånd

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ROMAN

Eva Franko

Utresetillstånd

Arabela

Eva Franko är psykolog och författare, född och uppvuxen i Slovakien, men bosatt i Sverige sedan många år. Hennes skönlitterära debut Utresetillstånd handlar om en kvinna som lever i exil och bearbetar såväl minnena från sin uppväxt som de kaotiska känslor som drabbade henne när hon flera år efter uppbrottet fick uppleva att det land och system hon flytt från plötsligt upphörde att existera.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Landet är Tjeckoslovakien. Berättarjaget växer upp i en by, klämd mellan två auktoritativa system: familjens katolicism och det omgivande samhällets socialistiska förtryck. Tiden är främst 1960- och 70-talet. Varubrist, korruption, angiveri och instängdhet. Men familjen har släktingar i Frankrike, och när Pragvåren står för dörren får det unga berättarjaget och hennes mamma för första gången besöka släktingarna i väst. Det blir en omvälvande upplevelse …

Berättelserna om barndomen, uppväxten och livet i byn och familjen är tydliga, och givande att läsa. Den psykologiska beskrivningen av den oavslutade uppgörelsen mellan två system i berättarjagets huvud och hjärta är också spännande. Men de töckenhöljda och fragmentariska dagboksanteckningarna om ett äktenskap i kris och besöken hos något slags terapeut har jag däremot svårare för. De bryter sönder den intressanta skildringen på ett irriterande sätt och får mig att undra vad författaren egentligen vill berätta för läsaren.