Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Eva Dahlgren: Vinner Trump valet flyttar vi hem

Eva Dahlgren turnerar i Sverige i höst. Men blir Donald Trump ny president i USA flyttar hon och Efva Attling hem från New York.

Eva Dahlgren ställde gitarren åt sidan under ganska lång tid. Hon förklarar att hon känner sig skyldig att prova nya saker och ägnade sig åt film och foto, anlitades som super 8-fotograf till dokumentären Jag är Ingrid.
- Det passade mig väldigt bra, bara det att man var tvungen att vänta på att få se resultatet av sitt arbete. Det tog tre veckor att få tillbaka filmerna, berättar Eva Dahlgren.

Gästade Veronica Maggio
När hon på torsdagskvällen kliver in på Lisebergshallens scen är responsen istället omedelbar. Musiken sker i nuet och går något fel kommer det omedelbart ett nytt ackord, en ny låt. I våras testade hon den känslan med ett fåtal klubbspelningar, bland annat på Pustervik i Göteborg. Senare under sommaren gästade Eva Dahlgren Veronica Maggio på Stockholms stadion.
- Jag uppfattade det som att både jag och publiken tyckte det var kul att ses igen och det var naturligt att fortsätta till hösten. Det är underbart att vara med band igen, den här orkestern är helt fantastisk, säger Eva Dahlgren som ägnat en hel del tid och tankemöda åt att komma fram till vilka låtar som ska spelas.

Många minnen poppade upp
Det har handlat om att rent handgripligen plocka upp de gamla albumen. Konfrontera sig själv med vad som ännu är relevant.
- Musikerna har varit viktiga i den processen. Det är lätt att bli hemmablind, tillsammans har vi hittat nya infallsvinklar på en del äldre grejer som jag kanske först kände mig lite trött på.
- Det var många minnen som poppade upp och det var inte alltid en behaglig känsla. Men ibland blev det också ett "wow" och insikten om att jag som ung bar på samma drömmar men kanske formulerade dem med lite andra ord än idag.

Behöver bromsa livet
Efter ett tag var Eva Dahlgren tämligen säker på vad hon ville göra. Däremot fanns fortfarande en osäkerhet kring hur publiken skulle reagera.
- Man kan säga att det inte finns något mer konservativt än en publik. Jag är likadan själv, går jag och kollar på ett band som jag lyssnat på länge vill jag såklart höra hitsen. Som artist har man en del svåra val att göra, det finns ju hela tiden en drivkraft att göra någonting nytt, menar Eva Dahlgren.
För egen del är det dock i första hand inte hos andra artister och musikanter hon hämtar sin inspiration. Den kommer från andra håll och inte minst från att prova nya saker. Inte alltför sällan behöver till och med bara bromsa livet, meditera mycket och hinna ikapp sig själv.
- Det är så lätt att komma in ett görande liv där allting rullar på. För att bli trygg och kreativ behöver jag stanna upp för att sedan ofta gå in i en skrivfas.
- Jag vet kanske inte vad den ska resultera i utan skriver för att komma nära mina egna känslor och tankar. Det är helt nödvändigt för mig.

Flyttar hem om Trump blir president
Vad som händer framöver, efter turnén, vet inte riktigt Eva Dahlgren. Hon och hustrun Efva Attling delar sin tid mellan Stockholm och New York och trivs med det.
Men om Donald Trump skulle gå segrande ur det kommande, amerikanska presidentvalet tar man antagligen fram flyttkartongerna.
- New York är en fantastisk, kreativ och tolerant plats. Men om Trump blir president, nej, då kan vi nog inte bo kvar. Det är många som känner så, inte bara vi. Samtidigt har vi ju hamnat i en jobbig situation även i Europa och Sverige. Det är obehagliga strömningar i samhället, vi har alla ett ansvar att inte blunda för det utan vara en motkraft.