Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Eva Dahlgren anlitar advokat för att stoppa Jimmie Åkesson

"Låten Ung och stolt är ju allt som Sverigedemokraterna inte är."

Eva Dahlgren anlitar en advokat för att göra upp med Jimmie Åkesson med anledning av hans cover på låten Ung och stolt. Det berättar hon i Breaking news med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

- Nu har jag lämnat över det till en advokat så klart. Vad kan jag göra? säger Eva Dahlgren i programmet, som sändes i Kanal5 på torsdagskvällen.

Det var i samband med Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg i augusti som han och hans band Bedårande barn framförde en cover på Eva Dahlgrens låt Ung och stolt från 1987.

Han hade inte bett om lov innan och på Instagram tog Eva Dahlgren kraftigt avstånd från Åkessons version, som hon menade användes "i sammanhang som är oförenliga med textens budskap och min syn på världen”.

Läs också: Eva Dahlgrens markering mot Jimmie Åkessons cover

Hon skrev också att hon inte trodde att hon hade lagliga möjligheter att stoppa Bedårande barns version av hennes låt.

De eventuella pengar som låten drar in kommer Dahlgren att skänka till de som jobbar för ett mångkulturellt Sverige. Men helst ser hon att Åkesson inte använder hennes låt mer. Det är orsaken till att hon anlitat en advokat.

– Låten Ung och stolt är min hyllning till ungdomen, till att våga tänka nytt, till nya idéer som föds ur gamla idéer och just modet att våga vara ny. Den låten är ju allt som Sverigedemokraterna inte är. För mig känns det som att det bara är en stor provokation, säger hon i programmet.

Nästa musikaliska steg för Eva Dahlgren är en Sverigeturné. Turnépremiär blir det på Slakthuset i Malmö 4 oktober. Till Göteborg och Lisebergshallen kommer hon 6 oktober.