Eurovisionområde för allmänheten inte för alla

I kväll drar den första semifinalen av Eurovision igång på Globen. Men i Stockholm har festligheterna varit igång sedan måndagen. Men alla verkar inte vara välkomna.

ANNONS
|

Evenemangsområdet "Eurovision Village"i Kungsträdgården är till för att allmänheten ska kunna ta del av festen i Stockholm när världens största musiktävling intar staden. Tävlingen präglas av det officiella mottot "Come Together" men tydligen är inte alla välkomna till Kungsträdgården, det skriver SVT Nyheter Stockholm.

I en film syns hur några personer avvisas från området av säkerhetsvakter och man kanhöraatt de bland annat blir informeradeom att polis är på väg. En av de som stoppades varHans Caldaras från nätverket för utsatta EU-medborgare, HEM.

–Man la fram en lapp mitt i ansiktet på oss, säger Hans Caldaras till SVT Nyheter Stockholm.

ANNONS

I lappenframgick det att området var ett evenemangsområde och att det därför inte var tillåtet att tigga, samla burkar eller vara utklädd till Musse Pigg. Enligt vakterna hade en av de stoppade männen tidigare samlat burkar i området vilket gjorde att han nu inte fick komma introts att han, enligt Hans Caldaras, intehade planerat att göra detförtillfället.

I lappen, som hade text på både svenska och rumänska,stod det också att de borde hålla sig borta från området för att "slippa samröre med polis".

Lappen hade ingen avsändare men enligt Stockholm stad är dessa lappar till för att förmedla riktlinjer till besökarna av parken. Nu har man emellertid tänkt om och de ska inte längre dela ut lapparnautan ska förmedla riktlinjerna på ettannat sätt.

I måndags invigdesEurovision Song Contest 2016 officielltunder en öppningsceremoni vid Stockholms stadshus. Efter det har flera evenemang stått på agendan runt om i huvudstaden.

Första semifinalen av ESC går av stapeln i Globen på tisdag kväll 21:00.

ANNONS