EU röstar om internetskydd

ANNONS
|

På onsdagen röstar Europaparlamentet om telekompaketet, en samling tekniska lagförslag som ska förbättra konkurrensen på telekommarknaden. Det som vållat debatt är frågorna i marginalen: Övervakning av internet och avstängning av fildelare.

När paketet lades på bordet 2007 innehöll det formuleringar som påminde om ett franskt lagförslag. Personer som anklagas för olaglig fildelning tre gånger på 12 månader skulle kunna stängas av från internet, det som man på EU-språk kallar för "graduate response".

-Om man lade samman de olika delarna av telekompaketet fick man "graduate response". Men de som påtalade det då ansågs vara paranoida, säger Jérémie Zimmermann, internetaktivist och talesperson för intresseorganisationen la Quadrature du Net.

ANNONS

Upprörda känslor

Telekompaketet rörde upp känslor hos såväl europaparlamentariker på både höger- och vänsterkanten som bloggare. Under året som gått har EU-parlamentet flera gånger antagit skrivelser om att tillgång till internet är en mänsklig rättighet.

EU-ländernas regeringar har inte velat begränsa sig när det gäller avstängning av fildelare. Till slut kom man överens om tillägget att ingen ska kunna stängas av från internet utan att ha fått sitt fall prövat i domstol. Kompromissen stöds av de stora partigrupperna i parlamentet.

-Att kompromissförslaget går igenom kan man nästan betrakta som tvärsäkert. Nu är frågan, har 166:an fått egna vingar och kommer den att flyga, frågar sig Brysselbloggaren Henrik Alexandersson.

Rättigheter till obegränsat internet

Tillägg 166 rör användarnas rättigheter till ett obegränsat internet, alltså att operatörer inte ska få sålla i de data de släpper igenom i sina kablar. Om telekompaketet antas går det stick i stäv mot den franska lagen, som föreslår en särskild övervakningsmyndighet.

President Sarkozys förslag gick igenom det franska parlamentet med bred uppslutning. Men det kuppades bort i sista omröstningen, när ledamöter för regeringspartiet skolkade och lämnade fältet fritt för socialisterna, som dök upp fulltaliga.

Efter den fadäsen debatteras förslaget återigen i parlamentet. Det återstår att se hur de ska hantera den nya EU-lagen.

ANNONS
ANNONS