Ett lyckligt slut för Björn Runge

Efter en havererad storfilm tappade Björn Runge lusten att göra film - tills han gjorde två danska bekantskaper. Resultatet blev "Happy end", med Runges favoritskådespelare Ann Petrén i huvudrollen.

I tre år arbetade Björn Runge med "Simon och ekarna", den påkostade filmatiseringen av Marianne Fredrikssons roman. Men i april förra året hoppade han av projektet efter en konflikt med producenterna.

-Den situationen fick mig att helt tappa min fundamentala drivkraft - lusten - till att jobba med film över huvud taget, berättar Björn Runge när vi ses på ett hotell i Malmö.

Det är inte svårt att förstå varför Björn Runge får så goda vitsord från sina skådespelare. Han utstrålar en värme som är svår att värja sig mot, en lågmäld intelligens som gör att man instinktivt vill höra vad han har att säga - inte minst när han pratar om krisen som nästan fick honom att lämna filmen.

Danska möten

Vändpunkten kom med två danska möten. Först blev han kontaktad av Madeleine Ekman, producent på det danska filmbolaget Zentropa, som ville inleda ett långsiktigt samarbete med den svenske regissören.

Sedan fick han ett manus av den danska författaren Kim Fupz Aakeson: "Happy end".

-Kims manus var som en livboj för mig. Jag kände snabbt att om jag inte gjorde den här filmen så skulle jag aldrig mer göra film. Han skriver på ett sätt som jag förstår mig på - flera har sagt att de trodde att filmen är skriven av mig.

"Happy end" handlar om bilskolläraren Jonna som har full kontroll över sitt jobb men står handfallen i relationen till sin deprimerade son Peter. För att slippa ta ansvar för sonens problem betalar hon sin städerska Katrine för att hon ska "hålla honom sällskap". Katrine har egna problem, med en våldsam pojkvän och hot från kriminella. Och Jonna har svårt att hantera uppvaktningen från Mårten, en av hennes bilskoleelever.

-Jag hoppas att publiken tar med sig att möten kan förändra livet. Möten som man inte kan kontrollera blir plötsligt en kraft för de här människorna att förändra sina liv, säger regissören.

"Ann är inspirerande"

Jonna spelas av Ann Petrén, som Björn Runge har arbetat med flera gånger tidigare.

-Hur förberedd hon än är så tillåter hon sig alltid att släppa taget framför kameran, och bli helt närvarande. Det är fascinerande att se, att hon är på gång och uppfinner hela tiden. Hon är inspirerande, och det var en trygghet att få ha med henne i en film efter allt tjafs som har varit.

TT Spektra: Hur ser du på turerna kring "Simon och ekarna" idag?

-"Happy end" har gjort att det blev det ett happy end på hela den historien. Det var ju bara en förtvivlan när det samarbetet upphörde, men nu sitter jag med en helt annan färdig film. Så det är lite skönt, som en lycklig skilsmässa.