Ett kunskapslyft med Luuk

Han är en av Sveriges mer hängivna folkbildare. Nu dammar Kristian Luuk av tv-klassikern "Fråga Lund".

ANNONS
|

"Fråga Lund" är ett så pass anrikt tv-koncept att det skulle kunna hanteras i "Antikrundan". Redan 1962 sändes det första programmet i SVT.

Knastertorrt

Då, för ett halvsekel sedan, var frågemagasinet nära nog komiskt knastertorrt. Kristian Luuk presenterar en märkbart moderniserad version med högt tempo, blinkande lampor och en hel del humor.

- Vi har anpassat det till 2016 helt enkelt, säger Kristian Luuk som menar att kombinationen kunskap och humor kräver fingertoppskänsla.

- Vi vill ju kunna svara på frågan, för vi är nyfikna på riktigt. Samtidigt får det inte bli för torrt. Det måste vara underhållande. Det är också viktigt att man kan förstå svaret. Det är inte ett program för eliten.

ANNONS

I den femhövdade expertpanelen ingår en historiker, en läkare, en biolog, en psykolog och en fysiker. Alla med betydande akademiska meriter. Frågan är vad som händer om någon, trots detta, svarar fel.

- Det är som Armita Golkar, vår psykologiexpert, säger. Man kan aldrig ge hela svaret på någon minut. Man får välja hur man vill svara så att det blir begripligt. Men några gånger har vi faktiskt fått ta om eftersom någon expert har gjort efterforskningar under natten.

Viktigt uppdrag

Tidigare i år valde Språkrådet att inkludera ordet faktaresistens i sin nyordslista. Ett begrepp som åsyftar ett förhållningssätt där man inte låter sig påverkas av fakta som motsäger den egna uppfattningen. Innebär den här utvecklingen att ett kunskapsprogram får ett större samhällsvärde i vår samtid?

Kristian Luuk säger att han inte har funderat så mycket kring detta. Men han konstaterar att programmet är en viktig del av SVT:s uppdrag.

- Det här gör inte de kommersiella krafterna. Och om inte vi gör det, vem gör det då?

Vad är ditt eget förhållande till kunskap?

- Jag är utbildad civilekonom. Men jag är inte särskilt smart. Det tror jag är bra när man leder den här typen av program. Då kan jag ställa lite dumma frågor.

ANNONS

Du har lett "På spåret" sedan 2009 och rör dig hela tiden mot kunskapsprogram. Har du ett bildningskomplex?

- Nej. Snarare handlar det om att det passar mig ganska bra. Jag är bra på att leda program där folk som kan mycket ska komma till tals. Jag kan styra upp det och få det lite lättsamt.

Skulle du vara en framgångsrik deltagare i "På spåret"?

- Nej, jag tror inte det. Men kanske tillsammans med någon som kan fylla i mina luckor. Jag och Fredrik Lindström skulle nog komplettera varandra bra.

Fakta: Kristian Luuk

Kristian Luuk född 1966 i Stockholm. Han är gift med Carina Berg som även hon är programledare i tv.

Under sina studier vid Handelshögskolan i Stockholm började han göra radio. Samtalsprogrammet "Knesset" som visades i ZTV på 90-talet blev Luuks tv-utbildning. Vid samma tid medverkade han även i P3:s humorprogram "Hassan".

Pratshowen "Sen kväll med Luuk" blev en tittarsuccé i TV4 och lockade stjärnor som Madonna och Bruce Springsteen. 2007 värvades Luuk till SVT efter stort hemlighetsmakeri, där har han lett bland annat "Melodifestivalen" och "På spåret".

Han är nu aktuell som programledare för "Fråga Lund" som har premiär i SVT1 den 24 augusti.

ANNONS