Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ett drömliv för Jake Bugg

Han spås en lysande framtid och debutalbumet höjdes till skyarna. Lovorden haglar över den 19-årige Jake Bugg. Själv tar han hyllningarna med ro och förklarar att allting bara handlat om tur.

Jake Bugg har med förra årets självbetitlade debutplatta lyckats linda en hel musikvärld runt sitt finger. Singer-songwritern från England har liknats vid Bob Dylan, Buddy Holly och Donovan. Han har hyllats av kritiker, turnerat med Noel Gallagher, varit förband åt The Stone Roses och Lana Del Rey.

Själv avfärdar han alla påståenden om att han skulle vara något underbarn. Talang ligger inte bakom framgångarna.

-Det som gör mig annorlunda än andra 19-åringar är att jag har haft väldigt mycket tur, säger han när TT Spektra träffar honom i hans inrökta turnébuss på Stockholmsbesök.

När Jake Bugg var tolv år gammal fick han en akustisk gitarr av sin farbror. Pank och uttråkad satt han inomhus och spelade dagarna i ända. Han började skriva låtar som 14-åring och hoppade av skolan två år senare.

-Jag hade inte alltid råd att gå ut och hänga med mina vänner. Det fanns inget annat att göra än att spela gitarr.

Personliga låtar

"Det enda som är vackert i den här staden är tanken på att komma bort", sjunger han om arbetarklassuppväxten i höghusområdet Clifton, i Nottingham. Han kickar boll tills problemen flyr, röker cigg tills ögonen blöder. Blott 19 år och brittiskt blasé konstaterar han i Seen it all att han redan har sett allt.

-Givetvis har jag inte det, det har ingen. Men jag har sett saker som jag inte skulle se om jag hade växt upp i en annan miljö, säger han och förtydligar:

-I Clifton finns det en del brottslighet. Nu får jag se världen och komma ifrån från det.

På bordet framför honom ligger ett gäng tändare, en halvtom tekopp, en handkontroll till Playstation och en flaska vodka. Det är på bussen han lever sitt liv.

-Jag skulle aldrig vilja gå tillbaka till mitt gamla liv.

Tacksam för framgångarna

Debutplattan släpptes i oktober förra året. Den dundrade direkt in på Englandslistans förstaplats, något han aldrig kunnat föreställa sig.

-Jag lever min dröm. Jag trodde aldrig jag skulle komma så här långt, så jag antar att det bara är att fortsätta göra musik och betala räkningarna.

Innan genombrottet hade han aldrig rest utanför England. Nu sitter han med halvslutna ögon, märkbart trött efter allt flängande. När det nya livet känns slitsamt påminner han sig själv om hur det kunde ha varit.

-Jag kunde ha packat fläskpaj på en fabrik. Livet kan vara långt ifrån det här.

Lyssna på Jake Bugg på Spotify här: http://open.spotify.com/user/115793023/playlist/6F2HaBCX5M4J0fxUSKZ97E

JAKE BUGG:

Ålder: 19.

Bakgrund: Uppvuxen i Clifton, i Nottingham, England. Båda föräldrarna är musikaliska och har spelat i band. Han gjorde sig känd i Nottingham-området och skickade in låtar till Introducing, BBC:s plattform för unga och okända artister. På den vägen blev han 2011 inbjuden att spela på festivalen Glastonburys nybörjarscen. Efter det fick han skivkontrakt.

I oktober förra årets släpptes hans självbetitlade debutskiva. Singeln Lightning bolt har spelats flitigt på radio.

Aktuell: Kommer till Peace & Love-festivalen i Borlänge i juni.